Home Interviews Velkommen til verden – Interview med Marc Facchini

Velkommen til verden – Interview med Marc Facchini

2948
0

Den danske sanger/sangskriver Marc Facchini udsendte i går sin nye single, “Velkommen til Verden”. Vi har fanget ham til en snak om det nye nummer, hans glimrende plade Vidunderlige Drømme, der udkom sidste efterår og en stort anlagt Kim Larsen koncert, hvor han har fået support tjansen.

Marc Facchini’s (Mother Lewinsky m.m.) stil på Vidunderlige Drømme kan minde om en hverdags-poet der bare tænker højt, strøtanker om verden omkring os, fra de små detaljer i hverdagen til verden set i bredformat helt ude fra verdensrummet. Gadens skæve eksistenser og mere filosofiske betragtninger om hvor vi står og skal hen som menneskehed. Facchini er ikke politisk som sådan, i hvert fald ikke partipolitisk, men universet hælder mod det humanistiske, uden at det bliver noget pladder – dertil er der for mange små, velplacerede, nogle gange bittersøde, stikpiller spredt ud i teksterne.

Nu er han så aktuel med hvad han kalder “en hymne og en vuggevise til verdens nyfødte”, suppleret af en flot Jørgen Clevin-inspireret video af Vera Sianna (se den nederst)

Du har en ny single ude i dag, hvad er Velkommen til verden for en lille skabning?

‘Velkommen til verden’ er en sang jeg har skrevet til en lille dreng ved navn Magne. Han er et af de første børn i min vennekreds, og det var ham, som fik sat gang i tanker om, hvad det vil sige, at sætte børn i verden og hvordan dén handling kan ændre synet på hvordan verden ser ud.

Der er altså tale om en sang som tjener flere formål: Det er en slags vuggevise direkte fra voksen til barn, men det er også en eksistentiel selvrefleksion som tager udgangspunkt i livets cyklus for mennesker og for jorden.

Sidste efterår udsendte du pladen Vidunderlige Drømme, hvordan oplevede du modtagelsen af albummet?

Vidunderlige drømme har et spændende liv som jeg nyder at følge. Umiddelbart ved udgivelsen fik jeg ikke så meget opmærksomhed på den fra andre end venner og familie. Men det er gradvist taget til, og det er enormt bekræftende at få flere og flere henvendelser fra fremmede som vil have mig til at sende CD’er og vinyler til nær og fjern. Jeg tror at pladen er en late bloomer!

Nu hvor du har fået pladen lidt på afstand, hvordan ser du så selv på den?

Jeg vil altid huske Vidunderlige drømme for at være min første fuldlængde-soloplade og fordi at det var en plade, som på mystisk vis blev velsignet af de mest utrolige danske musikere, jeg overhovedet kunne forestille mig. Planen var oprindeligt at indspille den helt solo, kun vokal og guitar, men ved en jam-session blev d’herrer Vandborg, Michelsen, Westergaard og Johnson så interesserede i musikken, at de tilbød at være med til at indspille den.

Vidunderlige drømme har lært mig at planer er gode, men at man ikke skal klamre sig til dem. Jeg vil altid forsøge at have plads i mit liv til at gode ting kan ske og jeg vil bestræbe mig på at hilse uforudsete muligheder velkommen i stedet for at stresse over at de ikke lige passer ind i hvordan jeg havde tænkt mig at tingene skulle forløbe.

Hvordan går det ellers med sangskrivningen og er der en ny udgivelse på tegnebrættet?

Tilbage i januar indspillede jeg ti nye sange, sammen med Neill C. Furio og Lukas Rasmussen. Denne gang bliver det sange kun indspillet af mig selv på vokal og guitar, og det kommer til at blive en plade med mere fokus på det intime, det fortællende og på at udnytte musikkens helende kræfter til at sprede glæde og taknemmelighed. ‘Velkommen til verden’ er ét af disse ti numre.

Hvor finder du inspiration til dine vidunderlige drømme?

Benny Andersen har engang sagt noget i stil med at ‘inspiration er for amatører’. Det er jeg langt hen ad vejen enig i. At være inspireret er enormt dejligt og det gør sangskrivningen sjovere, men det er ikke min erfaring at inspiration nødvendigvis fører til det mest rørende eller gennemførte kunstværk.

I stedet er jeg stor tilhænger af simpelthen at gøre arbejdet. At sætte tid af til at skrive og tro på at der kommer noget ud af de to, tre eller tolv timer man nu engang har sat af. Jeg har længe interesseret mig for, hvad kreativiteten er for en størrelse, og det har blandt andet lært mig at den kreative proces er utroligt uafhængig af tid som en kvalitativ faktor.

Jeg kunne blive ved i timer om dette emne, men min hovedpointe er nok bare at man skal stole på at man altid kan skabe et relevant stykke kunst hvis man formår at sætte de rigtige rammer op, og slipper tanken om at ærlig og autentisk kunst er noget som kommer indefra.

Du har et opvarmningsjob for selveste Kim Larsen på vej i lidt specielle omgivelser, Fortæl, fortæl?

Det bliver helt vildt! Jeg har simpelthen fået den store ære at spille support for Kim Larsen & Kjukken sammen med mit backingband. Koncerten er en udendørs koncert på Rosenfeldt Gods og der er solgt 9000 billetter. Jeg får en smule sved på panden bare af at tænke på det; jeg har aldrig prøvet at spille for mere end 2-3000 mennesker, så det er en tredobling af sjæle der skal omfavnes.

Heldigvis er jeg ikke i tvivl om at det bliver en uforglemmelig og dejlig oplevelse. Jeg glæder mig til at finde ud af hvordan mine danske sange fungerer på en så stor scene.

Hvad er dit eget forhold til Kim Larsen?

Kim Larsen er i mine øjne fuldstændig uundgåelig når det kommer til dansksproget populærmusik. Der er som sådan ikke nogle af hans plader jeg har rålyttet, men alligevel kender jeg til så mange af hans værker. Det er beundringsværdigt hvordan doktor Larsen har formået ikke bare at beskrive men også at udvikle den danske kultur. Han har nået et helt sindssygt bredt publikum og har alle dage været folkets mand.

Besøg Marc Facchini på facebook

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleLEW: Black Feathers ★★★★★☆
Next articleAnbefalede koncerter i København, uge 19

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.