Home Artikler Ulvetimen – Gode intentioner og folkerok

Ulvetimen – Gode intentioner og folkerok

2277
0

Interview: Ulvetimen udsendte i juni debutalbummet Indtag natten til positive anmeldelser, blandt andet her på siden, hvor jeg sendte 5 stjerner efter albummet. Vi fik os en snak med sangskriver og sanger Kristian Kjærulff Ravn om hvad det er, der er så spændende ved ulven, modtagelsen af albummet, hvad folkerok er for noget og den nærmeste fremtid for bandet. 

Lad os starte med navnet – Ulvetimen. Hvad ligger der i/bag navnet?

“Det startede med at jeg stødte på fænomenet (jævnfør Ingmar Bergmans udlægning af “Ulvetimen” / Svensk folketro) og blev fascineret af denne sidste stund på natten, før nattens mørke møder dagens lys.

Den magi, om man vil, som kan sættes i forbindelse med Bergmans beskrivelse af denne “time” syntes jeg havde nogle spændende billeder. For mig er Ulvetimen blevet til et andet ord for kontrast. Jeg syntes det er spændende at lege med det dystre (lyrik) og tilføje det smukke (akkompagnement) – jeg synes der skal være nogle lag i musikken/lyrikken som på en eller anden måde vil samme vej, men samtidig spille op til hinanden.

Jeg efterstræber at lave mine numre, så hele spektret kommer med – det er selvfølgelig ikke ALTID at det forholder sig sådan, som det for eksempel gør sig gældende med nummeret “Nord”. Man skal nemlig passe på ikke at låse sig selv fast i én måde at “servere retten på”, så begynder den med tiden at blive kedelig at spise”

I udgav albummet ‘Indtag natten’ i juni – hvordan har du/I oplevet modtagelsen af albummet?

“For at være 100% ærlig, så landede pladen på et lidt farligt tidspunkt i forhold til hvad der skete af andre ting ude i landet (festivaler, osv.) så jeg følte kun at vi kom op til overfladen for at trække vejret et par enkelte gange – så det var lidt hårdt. Musikken, bandet/fællesskabet og de oplevelser som vi higer efter, kræver synlighed og omtale – og jeg er ked af at radioen endnu ikke har nosset sig sammen til at spille os – men måske det kommer?

Men altså, foruden jeres anmeldelse, så har der været god kritik fra Gaffa (4/6), Femina (5/6), Ekstrabladet (4/6), samt flere anbefalinger fra blandt andet CAPAC, KoldingCarl, Bands of tomorrow (og muligvis andre jeg har tabt i svinget). Så i sidste ende er jeg meget taknemmelig og glad for de mennesker/foretagender derude som har taget sig til at lytte pladen ordentlig igennem”

Tekstuniverset fylder meget i numrene og der er en udvikling fra et forholds begyndelse til en afslutning igennem albummet – der står i jeres om-tekst på facebook at “Sangene handler om at være forklædt som Ulv – at have de bedste hensigter, men at gøre det værste” – kan du uddybe hvad det vil sige at være forklædt som ulv?

“Sangene er i virkeligheden meget jordnære. Det handler om menneskers gode intentioner. På denne plade handler det om gode intentioner i forbindelse med kærlighed.

Man vil jo, som menneske, utroligt gerne gøre det godt her i livet – om det så er for andre eller sig selv. Man bliver født, ligesom man går ind i forhold eller til en opgave – med gode intentioner. Men det er ikke altid man formår at stå på mål for disse. Vi fejler nogle gange, så noget der skulle have været smukt og godt bliver ledt og dårligt”

Er det Ulvetimens projekt at vise mennesket forklædt som ulv?

“Nej, ikke umiddelbart – jeg tror egentligt nærmere vi prøver at vise menneskers modvilje mod at være forklædte som ulve”

Nu vi er ved ulve, så foregik releasen på Naturhistorisk Museum i Aarhus og blev indledt med et oplæg om ulve – hvad er det med Ulvetimen og ulve?

“Ulven er bare et fascinerende dyr… Den fåes i mange varianter. Som territoriale flokdyr, som lever i familier, men også som enlige strejfende hanner som er i stand til at tilbagelægge enorme afstande, vandre over alpernes kulde uden føde, for at nå deres “mål”. Det er et dyr vi alle støder på ret tidligt i vores liv/barndom, da det fremtræder i flere eventyr. Så ulven kan bare et eller andet”

Musikalsk bruger I en bred instrumentering og bruger begrebet FolkeRock – hvad er forskellen på folkrock og FolkeRock? (Queitsch i EB mener jo for eksempel i er traditionsbundne musikalsk mens i selv beskriver lyden som eksperimenterende)

“Folkerock eller vel bare en fordanskning af “Folkrock” ligesom folkemusik/dans tilføjes et “e” – jeg syntes det var mere jordnært at sige “folkerock”. Hvis vi antager at “rock” udspringer af den musik som blomstrede op i USA i 50’erne (herunder rythm and blues, country og gospel) hvor instrumenterne blev forstærket (nok specielt guitaren) så må “rock” være den tilstand kroppen befinder sig i når man hører musikken, altså rokkende.

Så måske, nu du spørger, bør jeg nok være mere konsekvent og kalde det “folkerok” – bare folk ikke bliver forvirrede :-)”

Hvordan ser den kommende tid ud for Ulvetimen? Skal I ud og spille koncerter og er der nye sange undervejs?

“Nu anmeldelserne og anbefalinger er ved at være kommet i mål, så skal jeg simpelthen i gang med at booke igen – vi brænder ikke for at trille tommelfingre, vi vil ud over og stepperne og spille! Lige rundt om hjørnet har vi kun to koncerter at byde på:

Kulturmødet på Mors (hvor vi tropper op med et ganske alternativt setup), samt en vild 4 dobbelt koncert på Radar i festugen, hvor der virkelig ikke bliver sparet på noget!

Jeg sidder i disse dage med materiale til et nyt album/EP, så det arbejder jeg rimelig meget med. Vi giver ikke slip på det narrative, og derfor bliver der selvfølgelig fortalt endnu en historie – jeg regner med at vi skal have lidt mere smadder på lyden, så vi virkelig kan begynde at rokke på scenen (det er noget jeg selv savner). Den lyriske melankoli vil nok gennemsyre og give kontrast til, hvad der forhåbentligt, bliver et mere råt og aggressivt udtryk a la Kaizers Orchestra.

Uden at love for meget, så tror jeg at næste udgivelse kommer til at være lidt samfundskritisk, så kærligheden mellem kvinde og mand bliver mellem konge og pøbel”

Ulvetimen spiller d.20/8 til Kulturmødet på Mors (i Nykøbing) og d.5/9 på Radar (links i teksten ovenfor).

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleBlack Dog Howl – Sons Of The River – 17/8 – 2015
Next articleLe Fox Holes: Le Fox Holes (EP) ★★★★☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.