3 dage, 6 koncerter, det er det ugens koncertkig byder på, her hvor efterårssæson nærmer sig sin afslutning og der går Julefrokost og kødsved i den.
Vi lægger ud med to arrangementer fredag, der på hver sin måde giver rig mulighed for, at svede godt igennem. I Musikcaféen i Huset-KBH er der soul/funk fra D/troit, der sidste efterår udsendte Soul Sound System. Skal der være funky soul party, så lad der være funky soul party… medmindre det er et eller andet stivbenet, blegfimset dansk gymnasieband, der forsøger, at kickstarte en fredagsbar!
Det er heldigvis meget langt fra at være tilfældet her, det var i hvert fald nærmest det modsatte indtryk D/troit efterlod på albummet, der om noget emmede af nærmest naturstridigt autentisk amerikansk slut-60’er/start-70’er stemning:
“Ingen grund til panik, D/troit spiller og lyder som om de aldrig har lavet andet end, at spille op til svedige fester i en brandvarm amerikansk ghetto i slut-60’erne og start 70’erne. “Autentisk klingende” er nok den helt rette betegnelse, men også lidt nem at diske op med. Men det her lyder vitterlig “autentisk”, i den forstand, at man fornemmer at bandet i deres lyd, måden de spiller på og sangskrivningen har en intuitiv forståelse for, hvordan denne form for musik skal leveres og klinge.
Én ting er at det, heldigvis, ikke fremstår stift, forceret eller som fesen partyband soul-funk, en anden, helt afgørende, faktor er, at selve lyden og produktionen emmer af varme, glød og har en eller anden stoflig og analog følelse. Det giver lige det sidste touch og gør, at hele pakken fremstår enormt organisk og levende”.
Huset-KBH // d. 23/11 // Kl. 20.00 // 100/130 kr.
På Richter i Gladsaxe er det mere hardcore sved der er på plakaten, der er nemlig metalcore aften i selskab med nogle bands fra Prime Collective. Du får den onde deathcore fra Unseen Faith, melodisk metalcore fra Between Oceans og metalcore af den mere “poppede” slags fra Wolves Among Us.
“Melodisk metal/metal core fra Aalborg, er det E’nemia disker op med på EP’en Pride Comes Before A Fall, der viser et teknisk velfunderet band med et godt greb om genrens virkemidler, men som lige mangler det allersidste i sangene, så de løfter sig fra “gode” til “fremragende”.”
Sådan lød det indledningsvis, da jeg anmeldte en EP fra sidstnævnte tilbage i 2014, dengang de gik under navnet E’nemia. Nu er navnet nyt og der er gået 4 år, så der er nok sket noget på flere punkter?
Richter // d. 23/11 // Kl. 20.00 // 50 kr.
Så dribler vi videre til lørdagen, hvor vi har tre stop i kalenderen. Vi lægger ud på Loppen, hvor den står på nogle gamle kendinge, som vi virkelig har omtalt og anmeldt ofte (og set live endnu flere gange end de er blevet anmeldt), nemlig Fribytterdrømme.
Da bandet udsendte deres debutalbum Labyrintens Farver tilbage i 2015 blev jeg i den grad forført af de smittende psykedeliske toner og den tilrøgede lyrik. Opfølgeren, Superego, der udkom sidste år, er jeg stadig ikke helt så betaget af.
Ind i mellem det har jeg oplevet bandet vælte og få Stengade til at trippe fuldstændig ud til deres release i 2015, bevise, at de hører hjemme på større scener i Lille Vega og kæmpe med regn og tømmermænd på Gutter Island i 2016. Nå ja, og så var jeg vist også forbi deres 3 timers maraton koncert på netop Stengade i slutningen af 2016, man da havde jeg fået så tilpas meget under vesten inden, at jeg kun husker noget med knæklys og magiske numre (det er 5, der er det magiske nummer).
Kort sagt, så ved man aldrig helt hvad man får med det her orkester, men det er også det der gør det spændende – og lidt halsbrækkende. Nyeste single, “Egodød”, der stadig er i ret kraftig rotation på blandt andet P6, viser et band, der lader til at bevæge sig endnu længere væk fra psychrock og over mod noget mere dansevenligt. Måske laver de en Primal Scream næste gang?
Loppen // d. 24/11 // Kl. 21.00 // 195 kr.
Så skal vi have en over nakken og et hug i dunken, det kan du få i Pumpehuset, hvor der er 3x metal for skillingerne. De aarhusianske dødsveteraner, Illdisposed, var i stærk form, da Troels-Henrik oplevede dem på Voxhall i begyndelsen af oktober:
“Stort set alle står med smil på læben blandt publikum, en mosle-pøl – ja, eller mosh pit – er etableret og vi har en veritabel metal-fest.
Smil på læben er der også fra scenen, hvor den 47-årige frontfigur på én gang med sin speak, der insisterer på, at det er et Brabrand-band (selvom 3/5 er fra København), er far-humoristisk, men også får taget brodden af den alvor, der kan ligge i musikken”.
Dengang, som nu, havde de hillbilly hardcore bandet 9000 John Doe, fra Aalborg, med somm opvarming, også de efterlod et godt indtryk i Aarhus:
“Ja, det er et band, der lever af motorcykel- (eller måske endda truck-)drive og det vil være synd at kaldet det sofistikeret. Faktisk er det heller ikke sådan udpræget korrekt spillet, og der ryger et slag her og der.
Men energien!
Der er smæk på fra første taktslag og iført wife beater og trucker cap pisker Tommy Knøs en gevaldig energisk stemning op. Ikke for det; han er stærkt bakket op af bandet bag ham og der leveres energi over hele linjen. Og når energien er der, hvorfor så ikke bruge nogle passager på at trucke derudaf i et godt tempo med masser af energi på udtrykket?”.
Sidst, men ikke mindst, har vi lokale SpitAnger, som vi også har anmeldt et par gange. Blandt andet deres debutalbum fra 2015:
“SpitAnger er et herligt bekendtskab. De lyder på mange måder som noget du har hørt før, især hvis du er fan af 90’er metal, ikke mindst Pantera og Machine Head, men alligevel har de personlighed nok til, at det ikke kammer over i plagiat eller noget der er for velkendt.
Både band og musik oser af spilleglæde, overskud og selvtillid, og det har kraftedeme endda formået at skrive numre der kan bakke attituderne op og binde de mange ender flot sammen, så det hele ikke løber af sporet”.
Pumpehuset // d. 24/11 // Kl. 20.00 // 140 kr.
Endelig har vi et stop i Studenterhuset, hvor Drone Of The Dragonfly og The Natural Disasters holder release for deres nye split udgivelse. Sidst vi hørte fra dem hed sidstnævnte Terremoto, mens førstnævnte ikke har skiftet navn. 5 stjerner var der til deres første split fra undertegnede, hvor Terromoto lød som, ja, lidt af en rockende naturkatastrofe, så, velvalgt navn. Mens Drone of The Dragonfly var i den mere psykedelisk, stenede og ulmende ende.
Jeg oplevede Drone of The Dargonfly live på årets Gutter Island Garage Rock Festival, hvor de leverede en generelt rigtig vellykket og dragende koncert.
Studenterhuset // d. 24/11 // Kl. 20.00 // 40 kr.
Så blev det søndag og vi tager lige en afsluttende tur på Hotel Cecil, hvor der er Dans & Lær, der har specialiseret sig i musik, som er bygget op omkring fuglestemmer. Ja, det kan lyde lidt underligt, eller meget specifikt, og det var det da også, da Jonas anmeldte albummet New Zealand for efterhånden 4 år siden:
“Albummets otte numre er bygget op omkring talte introduktioner til fuglestemmer, og så selv fuglestemmerne. Første stemme er ‘Grey Warbler’, en åbenbart ganske almindelig fugl på New Zealand (skulle man have lyst til at følge med i hvordan fuglene så ser ud, så tjek New Zealand Birds Online). En baslinie og en trommerytme starter op, mens en samplet mandestemme introducerer “Grey Warbler”. Fuglesang blander sig i lydbilledet, og “Grey Warbler” synges flerstemmigt”.
Bandet er nu klar med deres fjerde album, Fra Fugl til Fugl, og kan samtidig fejre 10 års jubilæum som band i 2019, begge dele markeres med denne koncert.
Hotel Cecil // d. 25/11 // Kl. 20.00 // 140 kr.
Af Ken Damgaard Thomsen
Foto: Fribytterdrømme, pressefoto 2018