Så blev det efterår – nogle vil argumentere for, at det har det allerede været i lange perioder af de såkaldte sommermåneder, men nu er det uigenkaldeligt. September står for døren, men fortvivl ej, det betyder nemlig også at det er ved at være højsæson for spillestederne. September byder således på masser af godbidder på koncertfronten. Vi har plukket lidt ud.
Hvis du nu sidder og tænker, heeeeey, hvad med festugen?! Så er der faktisk allerede et helt indlæg dedikeret til koncerter dér, som du kan finde lige HER. Men der er jo altså også liv efter festugen. Masser af musikalsk liv, endda. Nedenstående er hvad vi har valgt at plukke ud – der er mere endnu derude.
Lørdag d. 10/9
Vi starter lørdag d.10. september med to bud i hver sin ende af aldersskalaen, og i vidt forskellige genrer. På Train præsenterer RISE Metal tre stærke metalnavne: Oxx, Redwood Hill og BÆST. Alle navne, som vi har været godt omkring her på siden. Og hey, det er gratis! Oxx har jeg selv haft fornøjelsen af at opleve live et par gange, og trioen kan fremmane et overbevisende jazz-metallisk stormvejr – på album fungerede det også udmærket.
Så er der BÆST, den aarhusianske metal-udgave, som Ken har været omkring i demo-form tilbage i maj måned – siden er de stormet frem, men allerede dengang var der godt med vind i sejlene. Ken skrev: “Selvhøjtidelighed er kort sagt ikke det der tynger dette Bæst, hvilket er meget befriende, men heldigvis er den musikalske del seriøs nok – så det er ikke dødsmetallens Red Warszawa vi er ude i (ikke at der er noget galt med dem!). Men når først Bæst åbner for sluserne, så er der dømt knogleknusende død af den gamle skole, som man også finder hos veteraner som Obituary, eller bølgen af svenske døds-bands der dominerede op gennem 90’erne” – hele anmeldelsen kan læses HER.
Og endelig er der så Redwood Hill. Jeg tror godt jeg kan tale på mere end egne vegne på redaktionen, så vi er flere, der ser dem som et af Danmarks pt bedste metal-bands. Deres live-optrædener er altid medrivende og deres apokalyptiske post-hardcore/metal fungerer glimrende, live såvel som på album. Et dyk i arkivet viser en bunke live-anmeldelser, ligesom Ken anmeldte bandets seneste album, Collider, til topkarakter tilbage i 2014. Vores Redwood Hill-arkiv finder du HER. Behøver jeg at sige, at du bør tage afsted hvis du er til metal?
Train, døre kl. 20, start kl. 21, gratis
En herre vi til gengæld ikke har givet så meget spalteplads (han har heller ikke så meget brug for den) besøger Musikhuset samme aften. Du kan prøve at kalde ‘Rubber Duck’ på samtaleanlægget i din lastbil, og måske du så får et svar fra Kris Kristofferson. Du kender måske numre som ‘Me and Bobby McGee’ og ‘Sunday Mornin’ Coming Down’ fra den aldrende outlaw, som også er kendt som et af medlemmerne af The Highwaymen. De andre var Johnny Cash, Waylon Jennings og Willie Nelson.
Kristofferson har netop rundet de 80 og har udover en lang karriere i country-musik også ageret skuespiller. De senere år har Kristofferson kæmpet med dårlig hukommelse som følge af en borrelia-infektion (og måske også alder, hovedskader og et omfattende marihuana-forbrug), men han er stadig aktiv, både i studiet og som skuespiller, og altså også på scenen. Anmelderne var i øvrigt ret begejstrede sidst Kristofferson besøgte Danmark for nogle år siden. Jeg er forberedt på sunday morning comedown dagen efter.
Appalachian Murder Bunnies er “gæstestjerner”, og det er feat. Andrew Hagar og Kelly Kristofferson.
Musikhuset, kl. 20, 395-595 kr
Mandag d. 12/9
Vi springer frem til mandag d.12. september, hvor vi også lige skal nævne en udsolgt koncert med det blege islandske soul-folk-r’n’b fænomen Junius Meyvant på Radar – vi har heldigvis en mand på anmelderlisten, så skulle du ærgre dig over ikke at have fået en billet, kan du læse en anmeldelse hos os – sikken trøst! Troels-Henrik er i øvrigt også klar med en anmeldelse af Meyvants album inden længe.
Tirsdag d. 13/9
Dagen efter byder Radar også på en godte, denne gang fra doom-stoner-metallen. Amerikanske YOB lægger vejen forbi, og jeg kan attestere at de er et ganske glimrende live-navn. Jeg hørte dem for to år siden på Atlas, hvor de leverede en knap to timer lang opvisning i tunge grooves med en levende Mike Scheidt i front. Ken anmeldte i øvrigt bandets seneste album, Clearing the Path to Ascend i 2014: “Sådan er det med YOB, det er atmosfærisk doom, der veksler mellem passager, hvor ens tanker kan vandre i det transcenderende lydbillede og kaskader af soniske uvejr, der får ens krop til at knirke og svaje som et træ fanget i en orkan, imens hjernen blæses tom for tankegods” – 5 stjerner hostede Ken op med ved den lejlighed. Resten af anmeldelsen kan læses HER.
Black Cobra varmer op.
Radar, døre kl. 19, start kl. 20, 120 kr.
Torsdag d. 15/9
Okay, Katinka er måske ikke lige et arketypisk GFR-navn, men vi er nu alligevel flere på redaktionen, der har en svaghed for hendes dansksprogede, dunkelt-elektroniske pop-univers – med folk-elementer. Ken og jeg oplevede hende på årets Roskilde Festival, hvor hun imponerede på Rising scenen. Troels-Henrik var også ret begejstret for EP’en Lufthuller, om hvilken han skrev: “Katinka har skruet en så fin dansksproget pop-EP sammen, med særpræget vokal og stærke tekster, at man må overgive sig” – ja, vi har faktisk lidt overgivet os her på den virtuelle redaktion.
Atlas, døre kl. 20, start kl. 21, 130 kr.
Fredag d. 16/9
I en lidt anden boldgade finder vi lokale Blunt, som lystigt blander reggae, rock og metal, og efterhånden har gjort det i en årrække. Ind i mellem sniger der sig også noget næsten Tom Waits’k ind. Blunt er et glimrende live-band, hvilket jeg senest forsikrede mig om for 3 år siden på Radar, og i mellemtiden er det blevet til albummet Sugar Daddy, som jeg blandt andet skrev følgende om: “At Blunt kan rocke tungt og heftigt vidste jeg godt i forvejen, men det helt metalliske slipper de også ganske hæderligt fra. Groovet følger også med og selv om det måske ikke er nyskabende som sådan, så tilføjer det lidt nye elementer til Blunt’s formel” – hele anmeldelsen kan læses HER.
Odd Matter og Double Time varmer op.
Atlas, døre kl. 20, start kl. 21, 80 kr.
Samme dag kan man opleve Jacob Bellens og hans stærke stemme i lidt specielle omgivelser, når han giver koncert på kunstmuseet Aros (i samarbejde med Train). Det kunne da også være en rigtig spændende konstellation! Der meldes om få billetter tilbage.
Aros, kl. 22, 250 kr. + gebyr
Lørdag d. 17/9
Igennem en årrække har en-dagsfestivalen Oppenheimer præsenteret aarhusianerne for upcoming musik fra flere genrer, krydret med en afslutningskoncert med et etableret dansk navn. I år er ingen undtagelse, og på plakaten er der spændende navne. Et temmelig ubeskrevet navn er DIET, men til gengæld har bandets medlemmer meritter, der er værd at berette om; de er og har således været aktive i bands som Virgin Suicide, Kissaway Trail og Slaughter Beach. Under DIET-navnet spiller de rock med inspiration fra 80’ernes post-punk og new wave og 90’ernes alternative rock.
Et andet rigtig spændende navn, som vi til gengæld har været omkring her på siden er Aksglæde. Den gode Ken var svært begejstret for ungersvendenes funky pop-rockede selvbetitlede debut-EP, som han blandt andet skrev følgende om: “Det er funky fresh uden at være overgearet på nogen måde og gennemstrømmes af en eller anden laid back ro, der gør at man bare føler sig i godt selskab med bandet” – resten af anmeldelsen kan læses HER. Ken var også relativt begejstret for bandets optræden på årets Uhørt-festival, anmeldelsen kan læses HER. Og så har de allerede et pænt hit med ‘Lille Taarbæk tøs’. Sådan en titel kan man jo næsten ikke andet end holde af.
De to sidste upcoming navne på plakaten er Johann og Saint Best, mens De Underjordiske lukker og slukker – dem har vi skrevet om i flere omgange, blandt andet da de spillede på Rising scenen på Roskilde sidste år og senest da Stefanie kunne forlade Pumpehuset både svimmel og tilfreds i maj måned.
Voxhall, døre kl. 19, start kl. 20, 60 kr.
Torsdag d. 22/9
Vi springer frem til ugen efter, hvor torsdagen byder på svensk besøg fra Daniel Norgren. Den følsomme folk/blues-guitarist og sanger har en række roste udgivelser bag sig, og han var blandt højdepunkterne for mig på sidste års Spot Festival, hvor han regerede i Musikhusets Store Sal. Lidt ord om den oplevelse kan findes i dagsreportagen fra Spot HER. Jeg vil godt love en rygradsrislende oplevelse!
Atlas, døre kl. 20, start kl. 21, 175 kr.
Torsdag d. 22 og fredag d. 23/9
Men er der da kun en festival i september måned, spørger du måske? Nej, der er da flere! Vi skal en tur i Stakladen, hvor der er Newbees Festival. På programmet her er også en række navne, der har fået omtale her på siden i større eller mindre grad.
Masasolo, oplevede vi på Rising-scenen i år, Irah nåede vi ikke sammesteds, Bleach Blondes anmeldte Troels-Henrik i positive vendinger i april og kaldte det blandt andet “pisse godt!”. Jærv nåede Ken kort omkring på Uhørt. En særlig anbefaling skal dog gå ud til De Forbandede hvis psykedeliske tung-rock overbeviste på årets udgave af Gutter Island. Ken anmeldte og skrev blandt andet: “De Forbandede har et rigtig godt greb om det der med balance og dosering af virkemidler i numrene, så de bare fremstår robuste og godt skrevne. Og så er de bestemt heller ikke uefne på melodifronten, om det så er “Gennemsyret af Glæde” og dens smittende vuggen, kombineret med en følelse af fare på færde, eller et nummer som “Flygtige Saltopløsninger”, fraForbandet Manifest. Et medrivende nummer med en fængende melodi, et dejligt lag orgel og godt med syre på guitaren, tilsat et dryp af dommedag” – hele anmeldelsen af koncerten kan læses HER. Og der er mere endnu på programmet!
Stakladen, kl. 19, gratis for medlemmer, 75 pr dag eller 99 partout for andre
Lørdag d. 23/9
Men hvad så med pigebands, der spiller rock, der kan få de fleste mandlige musikere til forlegent at slå blikket ned, spørger du så? Jo, det byder september også på! Lørdag d.23. september får Radar nemlig besøg af Baby In Vain, som bragede gennem lydmuren for et par år siden med deres dynamiske tungrock. Senest vi skrev om dem, var da vores gæsteanmelder oplevede dem på Gutter Island i 2014 – og dengang diskede op med 6 stjerner.
Electric Elephants varmer op.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 120 kr.
Er du mere til god, grim og slem metal, så er LIVLØS, DownFall og Chronicle taget på tour sammen, og de rammer lavloftede HeadQuarters samme aften. De to sidstnævnte ved jeg ikke så meget om, men til gengæld var Ken ret begejstret for førstnævntes selvbetitlede EP, som hev 5 stjerner hjem i maj i år: “Det her svinger på den helt rigtige måde, hvor det både er fængende og smittende og grove løjer, som man kan få lidt galt i halsen – det ender dog med at ryge ned i det rigtige rør i sidste ende. Jeg kan ikke engang løfte pegefingeren for meget over, at de i bund og grund “bare” har pyntet på en gammelkendt melo-død opskrift, for de har gjort det så dygtigt og overbevisende, at man ikke opdager at det måske er noget man har smagt før” – du kan læse flere madmetaforer i anmeldelsen HER.
HeadQuarters, døre kl. 19, 75 kr. (50 kr + gebyr i forsalg)
Søndag d. 24/9
Dansksproget beat, det er der også! Klub 27 er stormet frem siden de vandt Karrierekanonen, og har blandt andet spillet på Rising scenen til årets Roskilde Festival, ligesom de samlede et pænt publikum på Spot Festival. Nu rammer de så en mindre scene, Radars, og så bliver det spændende at se hvordan de tackler det. På Spot gjorde de det i hvert fald fint, det relativt korte stykke af koncerten jeg oplevede, selv om jeg allerede der syntes musikken har lidt tendenser i retning af det monotone. Men omvendt kan bandets, og forsanger Haruna James Kawajja’s energi i særdeleshed, nok få gang i publikum.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 90 kr.
Fredag d. 30/9
Aarhus har også en hårdtslående rocktrio, der består af 3 hunkøn, nemlig Velvet Volume. De tre søstre er stormet frem den seneste tid med deres potente rock, og der er i hvert fald sket en del siden jeg selv oplevede dem tilbage i 2013, hvor de varmede op for Captain Casanova på HeadQuarters. Ken lavede et interview med bandet i februar, det kan læses HER , og musikken, ja den skal selvfølgelig høres live.
Voxhall, døre kl. 20, start kl. 21, 150 kr.
Samme aften byder også på andre gode live-oplevelser, for eksempel rock med skarp dansk lyrik med Mellemblond på Atlas og Palace Winter og Transit Pop på Tape.
Fredag d. 30/9 og lørdag d. 1/10
Så nåede vi helt hen til slutningen – og lige i overgangen mellem september og oktober runder vi af med en festival mere, nemlig Aarhus Psych Fest på Radar, som føjer yderligere valgmuligheder til fredagsprogrammet i Aarhus. Den vender vi tilbage til, med en nærmere gennemgang af programmet når festivalen er kommet lidt tættere på.
Puha, så blev man da også helt forpustet! Godt man kan få pulsen ned på et af byens spillesteder.
Af Jonas Strandholdt Bach