Tilbage fra ferie – og vi prøver et nyt koncept for koncertanbefalingerne i Aarhus. Kort fortalt, så kigger vi en hel måned (!!! – eller i dette tilfælde kun 3 uger) frem og anbefaler de koncerter, vi allerhelst selv vil til.
Søndag d. 14. august
Okay, august flyder ikke ligefrem over med koncerttilbud (det gør september til gengæld). Men der er nu alligevel lidt godt at komme efter. Hvis man har været tidligt ude, er man måske blandt dem, der har sikret sig billet til Whitney, som spiller d. 14. august på Tape. Har du ikke været hurtigt ude, så er det for sent, for der er nemlig udsolgt. De amerikanske folk/country-rockere, hvis kerne udgøres af guitarist Max Kakacek, som tidligere har været i Smith Westerns, og tidligere Unknown Mortal Orchestra-trommeslager Julien Ehrlich, spillede på årets Roskilde Festival, og har høstet (fortjent) ros for deres debutalbum, Lights Upon the Lake. At de ikke spiller på et af de større steder i Aarhus kan undre – det er i hvert fald lidt af et scoop at Tape har landet dem. Mon ikke der er en intim oplevelse i vente, for dem, der har billet?
Samme dag, kan dem, der ikke har billet, i stedet søge mod Atlas, der får besøg af amerikanske Joan Shelley, som spiller 60’er folk/country af den gamle skole. Hende kender jeg ikke så meget til, men opvarmningsnavnet, københavnske Select Captain, har vi til gengæld haft i spalterne her på siden i flere omgange. Senest anmeldte Thomas EP’en Pure Neon til 4 stjerner, mens jeg for to år siden havde fornøjelsen af kaptajnens debutalbum, The Fear and the Lights. Om det skrev jeg opsummerende: “The Fear and The Lights er som helhed et noget mere end solidt debutudspil fra Select Captain, og kan Gaarskjær og hans musikalske kumpaner bygge på udtrykket og skærpe sangskriverpennen bare en smule, så sidder der flere stjerner løst i ærmet på denne anmelder til næste udgivelse” – hele anmeldelsen kan læses HER. Denne aften er det Kristian Gaarskjær solo, og han bebuder på Select Captain’s facebook, at der vil blive spillet nye sange fra den kommende plade.
Atlas, døre kl. 19, start kl. 20, 110 kr.
Torsdag d.18. – lørdag d.20. august
Ingen måned uden mindst én festival, og august byder blandt andet på Melodica – International Songwriter Festival. Her kan man opleve en række danske og udenlandske sangskrivere, hvor af vi har anmeldt flere af de danske. Senest Kajsa Vala, som udsendte sit andet album tidligere i år, et album jeg anmeldte tidligere på ugen og blandt andet skrev følgende om: “I det hele taget er Kajsa Vala behageligt selskab at have på anlægget. Sangene er gennemgående velskrevne, Vala synger godt, musikerne kan deres kram og produktionen er som den skal være, og Vala skiller sig positivt ud i en genre, der er tætbefolket. Bedst synes jeg faktisk hun er på de mere dæmpede numre, selv om det også fungerer godt med de mere rockede elementer – det er måske endda her, der kan udvikles i fremtiden, så farverne på paletten bliver endnu skarpere?” – hele anmeldelsen kan læses HER, og der kommer i øvrigt også et interview med Vala på siden inden længe.
Blandt de optrædende finder vi også Northern Assembly, som vi hørte og jeg interviewede på årets Spot Festival, hvor de blandt andet fortalte om, hvad det er der sker, når de spiller live – her med Dinas ord:
“En ting er at skrive musikken og få det til at lyde godt, en anden er at lodde stemningen og hvad det er for nogle mennesker man spiller for, og hvordan kan vi bedst kommunikere til den her gruppe. Det synes jeg er sygt spændende og også meget, meget kompliceret. Det kommer også an på hvor er vi, hvornår er det, hvilke mennesker er der. Det handler om mennesker og det er ret fedt. Vi har spillet mange stuekoncerter, for ligesom at finde ud af, hvad det her var for noget, og så sidder der jo nogen lige der i din stue og spiller. Og vi er vant til at få musik igennem rigtig mange filtre, forstærkninger og effekter, og det er megafedt, men det der med at opleve at der står en og synger, det er en helt anden oplevelse. Jeg tror der er et eller andet medmenneskeligt og man kan ikke lade være med at reagere på det. Det er sådan det lyder, når der er nogen, der synger i virkeligheden”.
Endelig finder vi også Lasse Matthiessen, som jeg har anmeldt af to omgange, senest for albummet Wildfires, som udkom sidste år. Dengang skrev jeg: “For snart to år siden anmeldte jeg Matthiessens seneste album, Carry Me Down, som bestemt også var værd at lægge ører til. Denne gang har han løftet niveauet yderligere, der er større variation musikalsk og sangene er, uden undtagelse, gode. Man forstår hvorfor tyskerne sætter pris på Matthiessen. På Carry Me Down var det hele ret minimalistisk, men på Wildfires er der relativt stor spændvidde i udtrykket”. Hele anmeldelsen kan læses HER.
Og så er der altså en række andre dygtige sangskrivere fra både ind- og udland med også.
Gyngen, foreslået entré: 50 kr. pr. aften, men man bestemmer selv hvad man lægger
Lørdag d. 20. august
Et andet spændende august-arrangement finder vi på Radar, som byder på et Aarhus Psych Fest Pre-event, d. 20. august. På plakaten er The Love Coffin, Morgan Square og Jail Bang Revolver Gang. Førstnævnte hørte jeg på sidste års Aarhus Psych Fest, hvor deres patosfyldte mørke rock gjorde et overvejende positivt udtryk, selv det måske strittede i lidt mange retninger. Men det var i hvert fald et navn, jeg mentalt noterede mig som “spændende”.
Lokale Morgan Square er et af de navne, jeg tit har omtalt i koncertindlæg, men aldrig har nået at høre selv. Jeg når det heller ikke denne gang, da jeg samtidig med koncerten er til Gutter Island Garage Rock Festival, så de står altså fortsat på listen over bands, der skal opleves. Jail Bang Revolver Gang er en lokal støjrock-trio, som er på vej frem, så der er valuta for pengene.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 80 kr. (0 kr. hvis man allerede har sikret sig en partout-billet til selve festivalen)
Er man mere til fjolle-metal og fest, så er der samme aften Red Warszawa på Voxhall. De behøver næppe nærmere introduktion.
Mandag d. 22. august
Også på Voxhall, et par dage senere, finder vi et af 90’ernes store metalnavne, nemlig tech-metallerne Fear Factory. De albumdebuterede tilbage i 1992, og jeg husker dem især for 1995’s Demanufacture-album, hvor de var blandt de mest spændende navne på metal-scenen med deres præcise riff-flader og blanding af thrash og industrial, krydret med Burton C. Bell’s alsidige vokal. Siden har de måske ikke været helt så banebrydende, men det er fortsat et relativt stort navn på metal-scenen. Textures er “special guest” – måske det betyder opvarmning?
Voxhall, døre kl. 19, start kl. 20, 180 kr.
25. august
Vi pendulerer tilbage til Radar, hvor der er dansksproget pop/rock med to gange Mads, henholdsvis Mouritz og Beldring til efternavn. Mouritz er måske mest kendt fra konstellationen Mouritz/Hørslev Projektet, hvor poesi og musik blev kombineret, men har netop udgivet sit første soloalbum. Akustisk, naivt, ærligt og upoleret er ord, der bliver nævnt i forbindelse med Mouritz solo. Mads Beldring udsendte sit debutalbum, Hør nu her, tilbage i 2012, dengang var Thomas lidt forbeholden i sin anmeldelse, da han simpelthen syntes albummet krævede for meget af sin lytter. Hele anmeldelsen kan læses HER.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 90 kr.
26. august
Bliv hængende på Radar, hvis du også kan klare mere brutale toner – dagen efter er der nemlig skruet op for grumheden, når der serveres fire inkarnationer af hardcore – og, som den eneste tekst under arrangementet på Radar afslører, billige bajere! De fire bands er Night Fever, Smertegrænsens Toldere, War of Destruction og Bad Stroke. Smertegrænsens Toldere stiftede Ken bekendskab med, da han var til hardcore på Stengade i København tidligere i år, og skrev blandt andet:
“Et for mig helt ubeskrevet blad, der var aftenens klart mest hardcore punkede indslag. Og det korteste. Sættet varede vel ikke længere end lidt over 10 minutter, men sikke da en effektiv lille bombe af en performance fra de, med al respekt, lidt aldrende herrer. Ikke mindst den indlevende frontmand, der virkede som et aparte sammenstød mellem Povl Dissing, Joe Cocker og Chief 1, hvis de spillede små-psykotisk punk?! Ganske fængslende stil og optræden, med et dejligt twist og twisted personligt særpræg” (resten af reportagen kan læses HER). Det lyder sgu da meget underholdende? Trænger du til en rask lille slam-dance, så er det her månedens mulighed.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 50 kr.
27. august
Radar laver et lille hattrick, da de dagen efter sandelig også byder på et godt navn i form af københavnske Franklin Zoo, der er klar med deres andet album. Koncerten fungerer da også som Aarhus-release for udgivelsen, som vi i øvrigt anmelder inden længe. Vi har anmeldt københavnerne af flere omgange senest for en EP, og før det tilbage i 2013 for debutalbummet Untamed, en kværnede tungrock-skive med grunge-inspiration, som Ken sendte 5 stjerner efter. Jeg har også hørt dem et par gange live, senest på 2015-udgaven af Copenhell, og der er altid garanti for en energisk arbejdsindsats fra forsanger Rasmus Revsbech og band. Tungtrockende norske Souls of Tide supporter.
Radar, døre kl. 20, start kl. 21, 50 kr.
31. august
Pendulet svinger til slut tilbage til Voxhall, eller faktisk til Voxhall’s nabo, Atlas, der har besøg af chilenske Föllakzoid, 31. august. Genren er kosmisk rock, inspireret af både 70’ernes krautrock og af oldtidens musik fra egnene omkring Andesbjergene. De får ordene tranceskabende og minimalistiske med på vejen – og de spillede på årets Roskilde Festival. Det er stadigvæk et kvalitetsstempel, så er man til den transcenderende rockmusik, kan man altså søge trance og transcendens her.
Atlas, døre kl. 19, start kl. 20, 130 kr.
Vi vender tilbage i slutningen af måneden med et særskilt indlæg med anbefalinger til festugen, og ét med anbefalinger for september i øvrigt.
Af Jonas Strandholdt Bach