Home Interviews Space is the place – Interview med Kasper Fjord, CPH Psych Fest

Space is the place – Interview med Kasper Fjord, CPH Psych Fest

2761
0

Copenhagen Psych Fest indtager Christiania til sommer, hvor forskellige lokationer og spillesteder fyldes med en overflod af psykedeliske toner i alle afskygninger over hele 4 dage. Vi har fanget en af bagmændene, Kasper Fjord, til en snak om festivalens relativt korte historie, udvikling, programmet og store og små tanker om arrangementet.

Hurtigt er det gået, sommerens festival, der afvikles d. 13. til og med d. 16 juli, er kun den tredje af sin slags, og programmet er mildt sagt bugnende og imponerende, med over 50 større og mindre navne fra ind- og udland. Lad os sammen med Kasper Fjord dykke ned i det psykedeliske…..

Copenhagen Psych Fest er indtil videre blevet afviklet 2 gange, hvordan har I oplevet de to første festivaler på godt og måske lidt ondt (?), og hvordan opstod idéen til festivalen i første omgang?

For nogle år siden sad jeg og arbejdede i min pladebutik i Aalborg og fik et opkald fra Robbie i Austin, i Texas. Han havde en idé til at lave Berlin Psych Fest. Jeg havde aldrig snakket med ham før, men det drive jeg mærkede, og de idéer han præsenterede, synes jeg var vildt inspirerende. Samme aften besluttede jeg i samråd med mit gamle band The Hedgehogs, at gå i gang med at lave en Copenhagen Psych Fest.

Desuden mærkede jeg jo samtidig, at der var en eller anden bevægelse i gang i dette undergrundsmiljø i Danmark, og man kan sige, at vi med Copenhagen Psych Fest bare greb muligheden for at gøre det større.

Nu har vi så afviklet Copenhagen Psych Fest to gange og lavet en række underarrangementer, og det er jo klart, at man bliver klogere. Vi havde ikke så meget praktisk erfaring med afvikling af festivaler, så vi tog måske munden lidt for fuld til at begynde med. Vi er blevet bedre til det praktiske, så det hænger sammen med den oprindelige drøm.

Det vigtigste, vi har lært, er nok, at hvis man lægger tid, kræfter og energi i noget, så kan man også lykkes med det.

Hvad vil I sige er den største udfordring som forholdsvis ny festival? Og hvad har overrasket jer mest, om noget?

Det har været overvældende at finde ud af hvor mange, der gerne vil være en det her fællesskab, og som sætter musik så højt. Desuden har vi oplevet en enorm tillid fra spillestedernes side, såsom Huset i Magstræde, Spillestedet Stengade, Drone og Loppen.

Udfordringen som ny festival kan være, at du som idealist skal vænne dig til, at det ikke er alle dine ønsker, du kan få ført ud i livet lige nu.  Det tager tid at opbygge en bestemt platform, og der kan vi måske nogle være lidt for utålmodige i forhold til at komme derhen.

I har nogle hovedarrangementer, Copenhagen Psych Fest om sommeren, og samtidig en række mindre arrangementer. Hvordan ser I sammenhængen herimellem?

Man kan sige, at når man skaber en platform som Copenhagen Psych Fest kræver det noget aktivitet, og det har vi forsøgt at skabe gennem året med forskellige arrangementer, vi kan nå ud til publikum gennem. Vi synes også, det er vigtigt løbende at samarbejde med andre for at gøre opmærksom på alt det spændende, der sker i miljøet.

Fribytterdrømme er et af de bands du kan opleve i år
Fribytterdrømme er et af de bands du kan opleve i år. Foto: Lene Damgaard Thomsen

Nu har der været en del snak om en regulær psych-rock “bølge” i Danmark, hvordan ser I hele den situation? Har den altid været der? Er I en del af en bølge eller nogen af dem der skubber bag på?

Jeg tror ikke rigtigt på, at psych nogensinde har været dødt. Men det er klart, at det er sket en udvikling. Psych i dag lyder jo ikke som i 60’erne.

Vi ser det som en international, og ikke en specifik dansk, psych-bølge. Og vi i Copenhagen Psych Festival er en del af bølgen, ja, men jeg vil hellere pege på Spids Nøgenhat som nogen, der har været fanebærere i lang tid. Vi ser mere os selv som nogen af dem, der gerne vil være med til at fortsætte den udvikling.

Er der på lidt længere sigt grobund for at afholde en festival (eller flere, hvis man lige skal bringe Aarhus Psych Fest på banen) med fokus på psych?

Vi tænker helt sikkert, at der er grobund for at gøre Copenhagen Psych Festival til en tilbagevendende begivenhed, også om mange år. Man høster som man sår. Aarhus Psych Fest er i øvrigt et fantastisk initiativ, som vi gerne vil bakke op om i det omfang, det er muligt. Ser man på den internationale Psych Fest-bevægelse, tror vi, at man – for at være en relevant festival på sigt – skal skabe en fornuftig kobling mellem de visionære ideer og de praktiske forhold. Det er vigtigt at støtte op omkring den lokale og regionale lyd og bevægelse – og kombinere dette med større internationale acts.

I bund og grund synes vi ikke at psych-musik er særlig specielt, og at genren har det så godt i dag handler ikke om en decideret bølge men mere om en bedre organisering og professionalisering af bands ofte ret stærke DIY-ånd.

Hvis vi kigger på de festivaler, I har afviklet, er der så en rød tråd I jeres bookinger, hvad kigger I efter ved kunstnere og har I nogle drømmebookinger?

Tja, hvis det var lykkedes os at booke Roky Erickson, lige efter The 13th Floor Elevators havde udgivet Easter Everywhere engang i ’67. Ja, det ville være en klar drøm. Nu måtte vi ’’nøjes’’ med at se ham spille gamle Elevators-numre i Pumpehuset i april… Hvis man da kan bruge ordet nøjes i denne sammenhæng.

I det daglige arbejde med bookinger bruger vi meget tid på at mærke efter, om musikerne brænder for selve det kunstneriske indhold. Vi har en vision om at vise, hvad psych kan, så vi går meget efter at præsentere publikum for alle undergenrerne og formidle genrens mangfoldighed videre til publikum. Der er virkelig mange gode bands i den internationale undergrund, der mangler at komme ud til andre end de sædvanlige die-hard psychfans.

Det er vigtigt for os at understrege, at når vi snakker om undergrund refereres der oftest til bands med flere udgivelser på bagen, der blot ligger i et mere nørdet genrefelt, der ofte lider under dårlige forhold, når det kommer til selve pladetryksprocessen samt manglende distribution/omtale. Disse psych-bands er som oftest nogle af de mest dedikerede og professionelle musikere, jeg kan komme i tanker om, og en del af det hjerteblod, det koster at være dedikeret, synes jeg ofte manifesterer sig i selve bandets lyd og udtryk.

Årets plakat
Årets plakat

I år afholdes festivalen på Christiania, kan I fortæller lidt mere om selve afviklingen og arrangementets rammer?

Vi udvider for første gang festivalen fra tre til fire dage og benytter i alt fire meget forskellige locations på Christiania, der kan lidt af hvert. Det gennemgående koncertsted for alle fire dage er spillestedet Loppen. Derudover har vi lagt vægt på at få plads til de mindre niche-acts og upcoming acts på scener som Børneteatret og Byens Lys, og samtidig få plads til de helt store psych koncerter i Den Grå Hal fredag og lørdag.

Musikken kommer til at starte omkring klokken 18.30 og fortsatte til ca. 02.00 hver dag. Ligesom sidste år på Huset i Magstræde er vores plads på de forskellige scener også begrænset. Loppen kan rumme ca. 450, Byens Lys 150, Børneteateret 100 og Den Grå Hal 1000 personer. Ligesom Roskilde Festival arbejder vi jo selvfølgelig også med overlap på bands, da det ellers ikke ville kunne lade sig gøre at afvikle festival.

Skulle der være nogen derude med magiske evner, der tillader at både udvide, komprimere og strække tid og rum, således at alle kunne opleve alle bands i fede intime settings, så vil vi gerne love denne magiperson en plads i bestyrelsen. Indtil da arbejder vi som de fleste andre større festivaler rundt om i verden når det kommer til afvikling af bands og overlap.

Festivalen er også rykket fra efterår til sommerferien, d. 13.-16. juli, hvad skyldes det? Og hvilke overvejelser har I haft ved at rykke ind i “festivalsæsonen” og ferietiden?

Vores første overvejelse har været, at sol, sommer og psych hænger sammen. Derfor har vi flyttet festivalen lidt. Vores anden overvejelse har været, at vi synes, København – og Christiania – er et rart og smukt sted at være om sommeren. Det synes vi, publikum skal nyde med psych i for- og baggrunden.

Vi er meget fokuserede på aldrig at lave en udendørsfestival med teltlejr, da der er så mange fine festivaler rundt om i Danmark, der er meget bedre end os til den slags. Vi er også opmærksomme på, at det kan være svært at lave en venue-festival, når spillestederne faktisk holder åbent (i fx efterårsperiden), og derfor har vi valgt at lave en mellemting 2 uger efter Roskilde Festival.

Vi kan godt lide at udfordre, ikke kun publikum, men også os selv og at rykke Copenhagen Psych Fest til Chistiania og forøge antallet af udbudte billetter med over 100% er en af de mest spændende udfordringer ved dette års arrangement.

Spids Nøgenhat er også på plakaten. Foto: Sebastian Dammark/Fonden Voxhall
Spids Nøgenhat er også på plakaten. Foto: Sebastian Dammark/Fonden Voxhall

Hvilke ambitioner og målsætninger har I for festivallen og årets program?

Vi vil med sommerens festival gerne vise, at vi vil give både nørderne og nytilkommerne i psychens verden en oplevelse lidt ud over det sædvanlige. Derfor har vi også sammensat en bredspektret festivaloplevelse, der både taler til øre, øje, hjerne og sind. For mange folk er psych enten noget meget klart defineret eller noget abstrakt og svært forståeligt.

Det spændende ved at snakke om genren er også det enkelte bands individuelle kobling og forståelse af det kunstneriske udtryk der ofte er en sammensætning af lydeksperimenter fra for eksempel garage, stoner, kraut, folk, shoegaze, postpunk og freakout. På en måde kan man sige at psychen måske mere er en vibe, eller en sindstilstand, der manifesterer sig i musikken, frem for noget, der har en egentligt form eller et entydigt mål. Fælles er dog ofte brugen af rumklang, delay, repetitioner, lav vokal, introværthed og en helt særlig lo-fi æstetik, der for alvor manifesterede sig i sen 80’ernes/start 90’ernes shoegaze-scene.

Det er en klar ambition, at man søndag morgen vågner op og føler sig høj på både sociale, soniske og visuelle oplevelser der gerne skulle sætte sig ligeså dybt i publikum, som det har gjort sig for os. Forhåbentligt bliver nørderne glade for at kunne genkende nogle af deres yndlingsundergrundsbands rundt om i programmet og andre kommer måske for at se nogle headliners og siver herefter ud til de mindre koncerter og får en ligeså mindblowing oplevelse her.

Kan I her mod slut, helt kort, sætte nogle ord på hvad Copenhagen Psych Fest står for og hvorfor man skal kigge forbi?

Psychscenen spænder så bredt og favner så mange forskellige aspekter af både musikken, livet og de glemte civilisations tankegods, at man ikke kan snakke om et decideret retrofænomen men langt mere nogle menneskelige oplevelser, der går på tværs af tid. Copenhagen Psych Fest er til dig der søger at genfinde nogle af de universelle værdier, mennesket til hverdag pakker væk, åbne sindet op og give slip på kedelige traditioner og snævre, ofte digitale, musikalske dogmatikker. Til Copenhagen Psych Fest opnås der en særlig stemning, der binder mikro-og makrokosmos sammen på en måde der svært lader sig forklare med ord. Space is the place…!

Man skal tage til Copenhagen Psych Fest, hvis man er glad for at lukke øjnene og drømme, og hvis man deler vores kærlighed til en universel lyd, der ikke knyttes til korte radiohits.

Besøg Copenhagen Psych Fest på facebook, eller meld dig til begivenheden HER

Af Ken Damgaard Thomsen

Previous articleSANT: Ting & Sager ★★★☆☆☆
Next articleBeneath the Silence – Find Your Way – 18/5 – 2016

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.