Home Artikler RF16: Mødepligt og wild cards på Roskilde Rising

RF16: Mødepligt og wild cards på Roskilde Rising

2056
0
Redaktionen - chefredaktøren til højre er skeptisk

Som en del i vores optakt til Roskilde Festival ryster vi posen lidt, og malker festival-koen yderligere, med noget alle kan lide (joooh), nemlig nogle lister. I går kiggede vi på selve festivalen, her følger GFR’s 2-mands Roskilde Redaktions (ja, det er os på billedet!) bud på nogle koncerter med mødepligt og et par wild cards på Rising Scenen.

Jonas har tidligere kigget hele programmet til Roskilde Rising igennem, og som altid er der masser af kvalitet at finde, samt nogle navne hvor man kan tænke “hvor kom de fra?”. Her kommer der nogle lidt mere personlige nedslag og anbefalinger fra den lille Roskilde redaktion.

Ken:

Fem med mødepligt

1) ORM, søndag d. 26/6 kl. 18.30

Ormen er kravlet op øverste hylde hos mig, lige så meget på grund af at deres kradse og flossede Lasse Ballade producerede black metalliske toner tiltaler mig, og så af ren og skær nysgerrighed. Hvordan er det lykkes et band med kun to numre online og nærmest lige så få koncerter under bæltet, at fange Roskilde Rising bookernes opmærksomhed? Er det ligefrem det nye sort? Det må jeg undersøge, selvom man da godt kunne have ønsket sig et spilletidspunkt med lidt mindre risiko for sollys.

2) F.M.K., søndag d. 26/6 kl. 13.15

Lidt mindre sol ville måske også klæde F.M.K.’s konfronterende og kantede støj? Men OK, vi kan jo være heldige at der er overskyet når de får æren af at åbne hele Rising ballet! Trioen, bestående af Cecilia Cresso (Cherry Overdrive), Maria Juntunen (Nelson Can) og Nanna Båstrup, gør sig i en art mørk garage rock, der lyder som noget der kunne give lidt hudafskrabninger, hvis man kommer for tæt på.

3) Bersærk, mandag d. 27/6 kl. 18.30

Bersærk har jeg selv haft fornøjelsen af at anmelde to udgivelser fra, hvor det er blevet til 5 stjerner til både EP’en Trældom og albummet Mulm. Som titlerne antyder, så har bandet en sund fascination for gamle ord og tiden de relaterer sig til. Teksterne gennemstrømmes af symbolik og tematikker fra nordisk mytologi, men brugt til at beskrive verden og samfundet den dag i dag. Tilsat en omgang hårdt ruskende og brummende hedninge hegn. Det er indtil nu lykkes mig at undgå at opleve bandet live, imponerende i sig selv, men NU skal det være!

4) Katinka, tirsdag d. 28/6 kl. 21.30

Der skal også være plads til noget pop, men af den lidt mere skæve slags, tilmed med substans og noget på hjertet. Troels-Henrik anmeldte for nylig Katinka’s debut-EP til 5 stjerner, jeg ved ikke om jeg er helt deroppe, men Katinka har masser af plusser i bogen. En markant vokal med sin egen klang og et særegent udtryk, matchet af en musik, der nok rummer ekkoer af tidens elektro-poppede strømninger, ikke mindst et navn som Marie Key, men som stadig er sin egen og strutter af personlighed.

5) Shy Shy Shy, mandag d. 27/6 kl. 15.30

Shy Shy Shy er nærmest endnu mere rendyrket poppet, men igen har den varme og på overfladen sødmefulde musik noget bund og kant, der gør at jeg synes det skiller sig lidt ud fra mængden af electro-poppede navne. Jeg har også den luksus, at jeg har oplevet bandet live på sidste års Uhørt Festival, hvor vejr og bandets musik spillede rigtig godt sammen på en lun sensommer aften. Men også på EP, har bandet i mine ører gjort en god figur, med en række fine sange der beskrev forskellige stadier af den der kærlighed. Så må vi bare håbe det ikke pisser ned!

Wild cards

Jeg har 2 forskellige navne placeret her, af to forskellige årsager. Deadpan Interference, som jeg havde rigtig meget fidus til på deres debut-udgivelse fra sidste år, har fået et, for dem og deres musik, temmelig råddent spilletidspunkt. Stilen er mørk, ulmende og ildevarslende garage-støj-psych, hvor den dunkle atmosfære er et bærende element. Men tirsdag  kl. 14.00, potentielt i høj sol? Det kunne godt fordampe nogle af de afgørende elementer i bandets musik.

Så er der finske Have You Ever Seen the Jane Fonda Aerobic VHS?, der ud over at have et totalt awesome bandnavn også gør sig i ret medrivende “flower-garage”, som de selv kalder det. Spilletidspunktet, tirsdag kl. 20.00, er egentlig fint, men slutresultatet afhænger nok af hvor modtagelig publikum er og, nå ja, hvor mange der dukker op til at se et finsk band på Rising?

Jonas

Fem med mødepligt

1. ORM, søndag d.26/6 kl. 18.30 

De øverste pladser på listen har jeg dedikeret til to navne, jeg ikke har hørt live før. Først skal vi have metal. Rygterne svirrer om hvem der står bag dette nye danske metalprojekt, men uanset hvem det er, så lyder det rigtig spændende. Tungt, grumt, ondt, men stadig med melodi. Den danske metalundergrund byder på mange kvalitetsnavne, men måske ORM skal være blandt dem der følger efter Solbrud og bliver opdaget af bredere medier? Vi får syn for sagen søndag.

2. Katinka, tirsdag d.28/6 kl. 21.30

Så skal vi også have lidt pop. Vel at mærke af den intelligente og skæve slags, der ikke bare pumper beats og repeats i dit fjæs. Katinka kan noget med ord, og man fornemmer at der er følelser bag. Og så kan hun også noget med melodier. Hende glæder jeg mig til at høre live.

3. Palace Winter, søndag d.26/6 kl. 20.00

Indrømmet, jeg blev en smule irriteret på Palace Winter’s debut-EP – måske netop fordi, de har et uomtvisteligt talent for at lave rock, som på samme tid virker indadvendt og uforskammet melodisk og fængende. På EP’en syntes jeg der blev tærsket lidt meget langhalm på numrene, men live kunne det godt gå hen og slå gnister – jeg nåede det meste af bandets koncert på årets Spot Festival, og den lovede i hvert fald godt.

4. Bersærk, mandag d.27/6 kl. 18.30

Jeg så Bersærk live for et par år siden i øvekomplekset Monorama i Åbyhøj. Dengang viste de overskud og karakter, og det har de, i følge Ken’s anmeldelser og de numre, jeg har nået at få lyttet til, stadig i rigt mål. Om bandets hedninge-hegn slår igennem midt på mandag aften på Rising ved jeg ikke, men derfor kan man jo godt have sig en lille fest alligevel med en omgang original dansksproget tungrock.

5. Klub 27, tirsdag d.28/6 kl. 23.00

Mere dansksproget rock får vi fra Klub 27, der lukker Rising scenen ned tirsdag aften. Frontmand Haruna James Kawajja har karisma og energi og bandets energiske beat-rock skal nok få en fest i gang, selv om afveksling ikke er deres stærke side. Hvem ved, måske der også kommer gæster med? Syng med og hop!

Wild cards

Da jeg sad og lyttede på de Rising navne jeg ikke kendte i forvejen, bed jeg især mærke i Hockeysmith, der består af to engelske søstre bosat i Danmark. Lyden er på én gang mørk og varm, og rummer både melodi og dunkelhed, men om det fungerer på åben mark, det står indtil videre hen i det uvisse.

Childrenn har fået gode anmeldelser for deres nylige albumdebut, blandt andet her på siden, og består af rutinerede rock-kræfter. Live har meldingerne været lidt mere blandede – formår de rutinerede rockdrenge at blæse Rising scenen igennem og få folk med? Det må komme an på en prøve. Tidspunktet (mandag kl. 21.30) er i hvert fald ikke helt skævt.

Vi ses derude! Følg da endelig med her på siden, på vores facebook, men ikke mindst på Instagram og Twitter, hvor vi vil prøve at komme lidt udover vores normale dækning og musikboblen.

Af Jonas Strandholdt Bach & Ken Damgaard Thomsen

Previous articleAmon Amarth – First Kill – 24/6 – 2016
Next articleCopenhell’ 16: Reportage og anmeldelser, torsdag d. 23/6

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.