Home Interviews Nive Nielsen – Der er noget magisk over at indspille noget helt...

Nive Nielsen – Der er noget magisk over at indspille noget helt nyt

4487
1

Interview: Grønlandske Nive Nielsen udgiver i næste uge sit andet album, Feet First sammen med sit band, The Deer Children. Albummet er blevet til på rejser rundt om i verden, og med meget forskellige samarbejdspartnere. I den anledning har vi fanget Nive til en snak (pr. mail) om arbejdet med Feet First – og i samme ombæring kan du også få et smuglyt til albummet. 

Nive Nielsen har tidligere modtaget Kronprinsparrets Stjernedryspris, tilbage i 2012, og har samarbejdet med mange store navne indenfor rocken. På det nye album gælder det blandt andre Howe Gelb og John Parish, mens hun tidligere har samarbejdet med blandt andre Patrick Carney fra The Black Keys og Matt Bauer fra The Walkmen. I det hele taget er det med musikalske samarbejder centralt på Feet First, som altså er indspillet samtidig med at Nive er rejst rundt i verden.

Det nye album er indspillet samtidig med at du har rejst rundt i verden – kan du fortælle lidt om hvordan processen har været og hvad det har betydet for resultatet?

“Det har været afgørende for hvordan albummet i sidste ende er blevet til. Det er en ret usædvanlig måde at indspille et album på (men vi gjorde det samme på første album). Jeg synes vi får advarsler om hvad der kan gå galt ved at gøre det på den måde, eller at det ikke er den rigtige måde at gøre det på. Men det virker for os.

Jeg får tit at vide at vi risikerer at albummet bliver for usammenhængende til at være et album på grund af alle rejser, eller at “normalt” så ville man øve sangene med bandet igen og igen og gå ind i et studie og indspille det, lige som man havde øvet. Men der er noget magisk over at indspille noget helt nyt, en helt ny sang lyder anderledes inden man har sunget den igen og igen. Det er det samme med instrumenter, der er noget mere ærligt og mere direkte i opførelsen og det er det jeg elsker at fange”

Der er nogle prominente samarbejdspartnere med på albummet, blandt andre John Parish og Howe Gelb, men der er også et nummer, der er indspillet sammen med to tolvårige tvillingesøstre på et børnehjem i Uummannaq. Hvordan har det været at arbejde med de meget forskellige samarbejdspartnere og kan du fortælle mere om hvordan et par af samarbejderne er kommet i stand?

“Det hele startede nok med Howe Gelb. Jeg elsker hans musik og før jeg rigtig havde indspillet noget, da havde jeg skrevet nogle emails til ham og sendt ham nogle demoer som Jan De Vroede havde indspillet, og regnede faktisk ikke med at han nogensinde villle skrive tilbage. Men det gjorde han, og han sagde at jeg burde ringe til John Parish og gav mig hans nummer. Det gjorde jeg så, og vi indspillede den første plade. Hvilket var helt vildt for mig, fordi det var Howe Gelb og John Parish!!

Og så fastforwarder vi lige, og vi spiller en koncert i Oslo og lige pludselig ser vi folk fra Grønland blandt publikum og det viser sig at være børn (teenage børn) fra et børnehjem i Uummannaq, i det nordlige Grønland. Og Charlie Shapiro fra mit band havde lidt købt en banjo og lært at spille på den, og det viser sig så at DR lige havde haft en stor instrumentindsamling til alle mulige børneinstitutioner i Grønland – og blandt instrumenterne er der nogle banjoer, men der er ingen i Uummannaq der spiller banjo.

Ann Andresen, som er leder af børnehjemmet, ser Charlie og tænker at han og mig burde tage op til børnehjemmet og undervise børn i banjo, guitar og sang, og hun sagde; ring til mig når i har tid, helt uden at gi’ mig sit telefon nummer. Men sådan er det nogen gange i Grønland, det er småt nok til at man finder ud af det alligevel. Så jeg ringer til hende senere på året, og får arrangeret at vi skulle være der i 2 uger i alt. Men det bliver til 2 måneder og en gang til senere på året. Vi elsker at være sammen med børnene så vi tar’ derop når vi har tid!! Det har været helt fantastisk at lære til og fra børn, og at skabe noget med dem. Vi havde absolut ikke regnet med at have en sang skrevet sammen med børn med i albummet. Så det er en masse tilfældigheder som fører til at vi møder og samarbejder med folk”

Nive Nielsen (pressefoto)
Nive Nielsen (Foto: Filip van Roe)

Grønland spiller en stor rolle i din musik, som blandt andet betegnes “Inu-indie” – kan du fortælle mere om, hvad det begreb dækker over og hvad Grønland betyder for dig?

“Inuit indie?…hhhmmm, inu-indie, inu-indie, inu-indie, hhmm…

Grønland er det sted jeg kommer fra. Ting er anderledes deroppe – det er lidt svært at forklare. Der er nok noget med tid. Tiden går anderledes, hurtigt og langsomt er ikke lige det samme. Tingerne sker i den tid det skal, ofte ser det udefra ud som om ingenting sker – og så lige pludselig udbryder der noget (jeg snakker om naturen nu, men også om hvordan jeg føler dagligdagen går – eller om hvordan jeg kan sidde nede på Jan’s altan og kigge ud over havet og så er der pludselig hvaler der svømmer forbi. Eller om vejret, som skifter 100 gange om dagen)…

Sådan har jeg det lidt med mine sange – med de arrangementer de får, med deres måde at blive til. De er små mikro-verdener, med hver sine egne lyde og logik, og på et plan er de bare små sange som bevæger sig stille og roligt… men så sker der noget – det kan være nogle blæsere som for eksempel i ‘Still The Same’ som lige pludselig kommer og styrer sangen fra noget introspektivt og småt til lidt mere festligt og ekstrovert. Hehe”

Kan du fortælle lidt om temaerne på det nye album?

“Der er ikke nogen decideret tema, men alle de indtryk og udfordringer vi får fra vores rejser er en del af det, der former stilen og inspirerer til sange. Alle de gode mennesker vi møder og forandringer i vores liv er måske på en eller anden omvendt måde nok det, der nogenlunde skaber en rød tråd. Det er mine erfaringer som står centralt – og den generelle attitude er at det er fedt at leve, selv om der er nogle gange sker noget skidt”

Albummet udkommer til februar – hvad skal der ske herefter? Er der planer om tour? Hvordan ser den kommende tid ud for Nive Nielsen?

Feet First udkommer i Skandinavien den 2. Februar og i UK den 5. Februar. det bliver fedt. I Danmark skal vi spille vores release koncert den 12. Marts i Global. Og så forhåbenligt nogle sommerfestivaler 🙂

Men sådan lige rundt om hjørnet så skal vi turnere i Tyskland, Schweitz og Østrig i næste måned – jeg glæder mig meget!”

Herunder kan du se Nive Nielsens februar-marts program: 

21.02.2016 DE – Münster – Pension Schmidt

22.02.2016 DE – Hamburg – Kleiner Donner

23.02.2016 DE – Erlangen – Kulturzentrum E-Werk

24.02.2016 DE – Halle – OBJEKT 5

25.02.2016 DE – Frankfurt – DAS BETT

26.02.2016 DE – Haldern – Haldern Pop Bar

27.02.2016 DE – Minden – Kulturzentrum BÜZ

28.02.2016 DE – Dresden – Dreikönigskirche

01.03.2016 AT – Wien – fluc + fluc wanne

02.03.2016 DE – Konstanz – Kula Konstanz

03.03.2016 CH – Winterthur – Kraftfeld

04.03.2016 CH – Bern – Café Kairo

12.03.2016 DK – København – Global (skandinavisk album premiere)

Vi anmelder det nye album i næste uge, men allerede nu kan du lytte til Feet First her:

Af Jonas Strandholdt Bach

 

Previous articleSkalkeskjul – Danser Videre (Live i Black Tornado) – 26/1 – 2016
Next articleRedWolves: Walking Roads ★★★★★☆

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.