Interview. Moses: “Andreas” er selverklæret popmusik, og ikke bange for at bruge betegnelsen, selvom de 2 medlemmer har en baggrund i henholdsvis hiphop og punk miljøer. Attitudemæssigt og musikalsk er de også lidt mere rough around the edges end den gængse radiopop, på trods af deres RnB poppede klang. Faktisk kunne de, i følge dem selv, lige så godt have været et rockband der stod og headbangede på scenen, men nu endte det med en på overfladen lidt anden indpakning. Vi har fået os en snak med duoen om deres historie, musikken og det at få en fod indenfor i branchen.
Og det blev bogstavelig talt en snak, da undertegnede holdt telefonmøde med de 2 gutter fredag formiddag. Et første forsøg ud i “fælles interview over telefon” for begge parter, hvor Moses i Haderslev og Andreas i Jægersborg gik klart igennem til Amager, hvor jeg befandt mig bevæbnet med kaffe og travle skrivefingre. Moses: “Andreas” er nemlig en duo, som man kan mærke virkelig brænder for deres fælles projekt, og for endelig at få deres musik ud til verden efter 2 års intensivt arbejde. 2 år hvor der er blevet skrevet, indspillet, holdt møder, dyrket kontakter og arbejdet med at få samlet et hold omkring projektet, som duoen nu bare refererer til som “Familien Fra Fyn”.
Udgangspunket er nemlig Fyn, nærmere bestemt Odense, hvor et tilfældigt møde en våd sommeraften i byen udviklede sig til et venskab og et musikalsk samarbejde:
Andreas: “Vi er begge vokset op i Odense og har fælles bekendte, men vores første rigtige møde var en sommermorgen på Boogies i Odense, hvor vi havde fået lidt for meget at drikke. Moses boede lige rundt om hjørnet og det endte med, at vi tog op til ham og jeg sad og sang for ham. Der kom naboklager og Moses cyklede frem og tilbage mellem en kæreste han havde dengang, der var i det hele taget mange følelser involveret. Vi mødtes så igen, og havde en eller anden kemi, jeg kiggede også forbi Moses i studiet…”, “Klinikken, som vi kalder det”, indskyder Moses.
Klinikken er et hus/studie i Odense, som kom til at blive et centralt omdrejningspunkt for duoen, og et sted som de med egne ord siger spiller en helt central rolle for samarbejdet.
Andreas: “Vi blev først og fremmest gode venner og brugte det første 1 ½ års tid på bare at spille musik for hinanden og introducere hinanden for vores respektive baggrunde. Moses introducerede mig for hiphoppen og jeg spillede en masse Jeff Buckley og andre mere rockede navne for ham”.
Opbrud, mavefornemmelse og sommerhusisolation
Efter 1 ½ års intenst samvær, hvor duoen siger de nærmest så hinanden konstant, følte de sig begge “mættet”, “vi fylder begge meget”, som Andreas formulerer det, og trængte til lige at trække vejret.
Moses: “Jeg flyttede til Haderslev, fordi jeg var kommet ind på en lyddesigner uddannelse på noget der hedder Sonic College. Jeg har ikke nogen teoretisk musikbaggrund som sådan, det har altid været learning by doing, og jeg havde egentlig aldrig regnet med at skulle studere musik”.
I mellemtiden havde Andreas via noget TV arbejde, sammen med blandt andre Shaka Loveless, fået en fod indenfor hos Universal, og fået mulighed for at lave noget musik der, på en form for talentkontrakt.
Andreas: “Det gik egentlig fint nok, Universal kunne godt lide numrene, men ville gerne have at det blev mere poppet. Og så savnede de vist også et hit. Min mavefornemmelse sagde mig derimod, at hvis jeg skulle lave noget personligt, så kunne det kun blive det, hvis jeg fik Moses med. Så vi isolerede os i et sommerhus en uge inden jul i 2012”.
Moses: “Der er ingen der tager i sommerhus på det tidspunkt, så der var ingen mennesker i det område. Tanken var at musikken skulle være mere minimalistisk, universet skulle være lidt mørkere…… “dunkel stemning” er måske den rette betegnelse”.
Andreas: “Sommerhuset er ejet af Leo Ray Eriksen, huset er udsmykket med hans egen kunst, der hænger noder på glasplader i loftet og så faldt vi lidt for, at man måtte ryge indenfor! Et virkeligt fedt sted, hvis nogen har brug for et Sommerhus til at lave musik i!”.
Tilbage til Musikken
Efter hjemkomsten, fandt Andreas ud af, at hans kontaktperson hos Universal havde forladt sin stilling, hans nye kontakt fortalte, at han ikke anede hvad han skulle stille op med musikken – det var simpelthen ikke poppet nok. Og Andreas går derfra uden kontrakt. Samtidig udvikler forholdet til Shaka Loveless sig og en producer kommer indover.
Andreas: “Shaka inviterede mig til nogle sessions og jeg sad og spillede musikken for ham i hans lejlighed. Han synes det var virkelig fedt, men at vi mangler en producer. Han hooker os op med Birk Nevel (der har samarbejdet med et hav af nutidige og forskelligartede danske kunstnere), der har en virkelig stærk producertilgang. Vi vil hellere have en der er sulten end gør det på rutinen – det skal virke som om der er noget på spil!”.
Moses: “Vi får lavet 3 numre og sender dem ud til alle de store selskaber og får også en masse tilbud tilbage. Men, vi kan ikke rigtig finde ud af, om det er os eller Shaka de egentlig er interesserede i. Der er i det hele taget en masse “men’er”.
Andreas: “Birk ringer til os på et tidspunkt og siger, at hvis det skal være sjovt, så skal vi lave pladen selv. Vi cutter forbindelsen med pladeselskaberne, laver pladen og tager så en ny “runde” rundt til selskaberne. Vi var ikke i tvivl om, at der var et potentiale og at vi sad med gode kort på hånden – det handler bare om at spille dem rigtig, og ikke tabe det hele på gulvet”.
Familien Fra Fyn
Duoen forklarer at det i høj grad har handlet om, at have is i maven. De er ikke i tvivl om, at havde de fået disse tilbud da de var yngre, så var de nok hoppet i og havde muligvis formøblet chancen fordi de var for unge til at kunne håndtere situationen. Det handler også om, at have fået tid og mulighed for at samle de rigtige mennesker omkring sig – Familien Fra Fyn.
Moses: “Vi er ude og spille live nu og har fået sat et rigtig godt hold. Vi har masser af gode venner på holdet, det vil sige vi har kigget i vores netværk og blandt vores venner og kigget på, hvem der måske kunne noget vi kunne bruge. Så vi føler vi kan stole på folk og at vi har fuldstændig kontrol over projektet”.
Andreas: “Det kan måske lyde lidt som noget fra en amerikansk mafiafilm, Familen Fra Fyn, men det er noget næsten helligt for os. Man bliver nødt til at bruge hinanden og ens evner – det er i det fællesskab at den store værdi opstår. Det kan måske lyde lidt kynisk, men det er det ikke hvis der er respekt i samarbejdet”.
Moses: “Hvis vi står og mangler en til et eller andet, eksempelvis en revisor, så kigger vi først i vores netværk, om der ikke er en der kan et eller andet med tal. Vi bruger folk vi kender og løfter i flok”.
Andreas: “Det har måske også gjort, at vi er kommet til at tildele nogle folk et ansvar, som de måske ikke var helt klar til på det tidspunkt. Men vi stoler på at de kan og gør deres bedste, og når der er sket “fejl” henad vejen, så er vi sikre på, at det har gjort deres bedste og gør det endnu bedre næste gang. Det kræver også at man er hudløst ærlig og kan tage lidt konflikter, men det er heller ikke noget problem når man er gode venner”.
Pop der er rough around the edges
Med holdet på plads er det også en duo, der med spænding og en smule rastløshed, fornemmer man, venter på at det bliver mandag (i dag), hvor deres første single, “Juveler”, udkommer officielt. Singlen udkommer på Nordic Music Socity og handler i følge duoen om det gode gamle tema “kærlighed”. Men ikke på en alt for glatpoleret og filtreret måde, som man ellers kender det fra meget popmusik.
Andreas: “Det er pop, men vi er ikke unge popdrenge. Vi kommer fra hiphop og punk miljøer i Odense, hvor vi har røget en hulens masse joints og drukket lidt for meget vodka gemmen tiden. Den gadedrengementalitet har vi taget med os, og vi føler ingen trang til at opretholde en eller anden form for facade”.
Moses: “Vi har ingen idé om hvordan det vil blive modtaget og om alle måske lige fanger det. Nogen kan måske lide deres pop lidt mere poleret, men det her er lidt mere rough around the edges”.
Andreas: “Det er måske nok den samme lyd som pop, men folk bliver måske overrasket når de ser os live og vi står og headbanger”.
“Juveler” handler i følge duoen om en periode i livet, hvor man går lidt for meget i byen, på en måde der måske ikke er helt sund, hvor man udviser en del selvdestruktive tendenser. “Handyrs tendenser” som de kalder det.
Moses: “Den handler også om rastløshed og om at man et eller andet sted ønsker at møde en. En der kan hive en hjem og give en noget ro”.
Andreas: “Ja, smøre én en rugbrødsmad og sige “nu slapper du lidt af”, pakket ind i en klassisk kærlighedshistorie. Personligt har jeg sgu taget 12 kg på siden jeg mødte min kæreste, men jeg er stadig det tyndeste menneske i byen, så hvem ved hvordan jeg ville have haft det, hvis jeg var forsat med at gå i byen på den måde? Jeg havde nok stadig været i live, men ligget og været syg og fyldt med betændelse… eller noget”.
Moses: “Det er måske en lidt dansk ting, det der med at gå vildt meget i byen, egentlig i håbet om at møde en eller anden der kan give en noget ro, fordi man ikke ved hvor man ellers skal møde en? Det gør måske også sangen og teksten relativt relaterbar for mange?”.
Andreas: “Hele Familien Fra Fyn har sgu nok på et eller andet tidspunkt gået lidt for meget i byen og på den måde straffet sig selv og deres krop med Arnbitter. Burhan G havde sgu nok gjort det på en lidt anden måde, hvis han havde ondt i hjertet. På den måde kunne vi med de tekster vi skriver lige så godt være et rockband”.
Nu skal musikken bare ud
Nu glæder Moses: “Andreas” sig bare helt vildt til at få singlen ud og få noget feedback, efter at have befundet sig i lang tid i det de kalder en form for “vakuum”.
Andreas: “Nu har vi virkelig behov for bare at få noget musik ud. Der har været en god hype lokalt i Odense, men reelt ved vi jo ikke om det overhovedet har nogen værdi for folk, det vi har gået og arbejdet med i 2 år. Nu føler vi, at vi ikke rigtig kan komme videre inden der er noget ude folk rent faktisk kan høre”.
Moses: “Vi prøver at shoppe singlen lidt rundt til radiostationer, der skal laves en masse pr og holdes møder, det handler i bund og grund bare om at få skabt en masse opmærksomhed og så komme ud og spille en masser koncerter”.
Duoens første koncert i København er allerede d. 16/5 til Fortovsfest ved Krist Kirken, Enghave Plads. Desuden er der en livesession video på vej med singlen “Juveler”, en første live session med nummeret “Vi Kan Gå Op” er allerede ude og kan ses HER. Ellers byder nærmeste fremtid både på forretninger og fornøjelse.
Andreas: “Vi skal have fundet et booking bureau, det rette match. Vi har også en række support jobs linet op med en større dansk kunster, hvor vi lige skal finde ud af hvad vi skal, eller ikke skal og så er en af vores sange blevet solgt til en kommende stor dansk tv serie – som også er blevet solgt til udlandet…. men det kan vi ikke rigtig sige mere om. Det tegner ret godt.” Andreas er samtidig ved at afslutte 2. semester på sangskriverlinjen på Rytmisk Musikkonservatorium.
Moses: “Og så skal vi snart til at skrive nogle nye sange, forhåbentlig til sommer, det er faktisk næsten 2 år siden vi har skrevet noget nyt. I eftermiddag skal jeg på sauna cruise. Jeg trænger til det, jeg har sovet i en bil i en uge…..”.
Og med den fine lille krølle på historien lakkede vores lille telefonmøde også mod enden, en snak med en voksen pop-duo der lader til, at de ved hvad de vil og især hvad de ikke vil. Selvom genren kan virke luftig og overfladisk, så efterlader Moses: “Andreas” et dejligt jordbundet indtryk – også når der snakkes direkte ud af posen. Ikke så meget pis, det er pop med attitude.
Singlen “Juveler” er ude i dag på iTunes og Spotify, besøg Moses: “Andreas” på Facebook.
Af Ken Damgaard Thomsen