LY er en københavnsk popkvartet, der på baggrund af bandmedlemmernes kristne opvækst har lavet en lille perle af en EP, hvor sangene kredser om livet og døden. Det er de store spørgsmål der behandles, men materialet er lettilgængeligt og fængende.
De 4 bandmedlemmer er alle børn af kristne forældre og lærte hinanden at kende gennem de kristne miljøer de færdes i. Forsanger og sangskriver Caspian er dog ikke længere troende, tværtimod, som han formulerer det i pressematerialet, men spørgsmålene om liv og død og hvor vi alle skal hen, har han dog taget med sig.
Det kunne godt lyde som om, at det ville gør LY til en lidt tung og tør musikalsk omgang, det er dog langt fra tilfældet. Det er pop med en snert af shoegaze, og lyder samtidig umiskendeligt dansk. Der er noget lidt Loveshop’sk over noget af bandet udtryk, mens vokalen ligger et helt andet, mere lyst og højstemt sted, uden at det kammer over og bliver teatralsk eller skabagtig. Bandet trumfkort er dog, at de formår at frembring nogle virkeligt stærke melodier, der med sikker hånd væves sammen med den dejlige klang bandet har
Lydbilledet er dejligt åbent og luftigt, så det føles som om der er godt med plads omkring de enkelte instrumenter. Det er blødt og poppet, men har alligevel en kant og noget fylde der gør, at det ikke kommer til at lyde for letbenet og svævende.
“Om hundrede år bliver du til regn, der falder på min grav // du og jeg, du og jeg, vi skal samme vej // hver for sig” lyder det i den flotte åbner “Du og Jeg”. Melodien er næsten dansende, på sådan en yndefuldt, svævende måde, mens glimt af shoegazer guitar og dens snurrende twang dukker op, som små kroge der hiver en ind i nummeret. Selvom vokalen et eller andet sted ligger i et ret monotont og udramatisk leje, når den ikke går op i et højere toneleje i korte udbrud, så bliver den ikke kedelig eller ensformig at lægge ører til. Det er kort sagt lækkert udført, det her.
Tempoet stiger en smule i den efterfølgende “Ruby”, og det svævende element i lyden træder en smule i baggrunden. Det giver mere plads til noget fremdrift, så nummeret “cykler” derudaf lidt i stil med The War On Drugs, uden at det bliver helt lige så maskinelt. Men der er noget “drive ud af landevejen i naturskønne, åbne omgivelser” over lyden. Igen lyder guitaren virkelig laber, det er kræs for øregangene, mens trommer og bas sørger for, at holde jordforbindelsen og skubbe melodien sikkert fremad. Endnu et rigtig vellykket nummer, på en EP uden svage stunder.
Og det bliver heller ikke “Min Pige”, der giver mig kvaler. Tempomæssigt ligger den lidt i forlængelse af “Ruby”, men tonen virker lidt mere tilbageholdende, eller tænksom, om man vil. Det er som om Caspians vokal her er en kende mere sørgmodig, mens han synger om “hans” pige og den første gang han så hende. Det er på sin vis en helt klassisk kærlighedspopsang, i hvert fald på overfladen. Men så begynder man, at lægge mærke til, at sangen måske faktisk er skrevet til en, som “fortælleren” ikke engang har mødt endnu?
Der lukkes og slukkes med titelnummeret, “Vi Fejrer Vi Bliver Glemt”, og her skifter tonen lidt. “Jeg ved godt, at vi snart bliver glemt”, konstateres det i åbningslinjen. Tempoet er faldet, aftenstemningen trukket ind over nummeret, mens musikken lyder som om, at den svæver op mod den mørke nattehimmel. Det er ikke “En Nat Bliver Det Sommer”, hverken i tempo eller melodi, men tonen har lidt af det samme over sig. Hvor det både lyder varmt og lidt vemodigt på samme tid, dog uden at det lyder som et nedslående nummer.
LY er pop med indhold og noget på hjertet. Poppens virkemidler og format bruges på kløgtig vis her til at gøre de store tanker og spørgsmål om livet mere spiselige. Det skyldes ikke mindst, at den musikalske indpakning er rigtig indbydende og meget vanskelig ikke at holde af. Heldigvis uden det føles manipulerende eller indsmigrende.
Af en debut-EP at være, så kan man næsten ikke forlange mere af et upcoming band. Faktisk ville jeg ikke have noget imod, at lægge øre til et helt album med det her. Vi kvitterer med 5 upcoming stjerner.
Af Ken Damgaard Thomsen