I en homage til en by i Salling finder vi en fin lille EP, hvor især Jacob As evne til at levere på snart hvilken som helst baggrund står frem. EP’en har, sin sentimentalitet til trods, en relevans som en form for historisk kilde – og i de stemninger, den uværgerligt fremkalder hos lytteren.
Forstil dig et billede i en historiebog af ’livet i en provinsby i 90’erne’. Det billede, du nu måske forestiller dig på nethinden, vil formodentlig også illustrere Roslev EP meget godt.
For det er en homage til den by, Jacob A kommer fra. En lille flække med et meget lokalt butiksliv, fodboldhold og ikke-så-meget-at-lave.
Men i Jacob A og De Sidstes hænder bliver det vedkommende. ‘Spændende’ er måske at tage munden for fuld, men det bliver dog interessant og billederne af det vindblæste, fjordnære område fungerer.
Jacob A kan formodentlig indsynge en telefonbog, og vi vil stadig finde det interessant. Og det bærer – ud over smilene af de møj lokale billeder – EP’en.
Musikken er passende, uiøjenspringende og temaerne i bund og grund sentimentale. Men det bliver lidt lige meget, når Jacob A fortæller dem på sin tørt konstaterende facon.
Åbningsnummeret, ‘Bagdør til din fremtid‘, kunne næsten lyde som phishing for password hints; der stilles spørgsmål om hvor du voksede op, hvad din hund hed og hvem din kæreste var.
Men det er selvfølgelig framingen på EP’en; vi inviteres til at overveje, hvor vi som lyttere kommer fra. For Jacob A vil siden berette, hvor han har trådt sine børnesko.
De tre midterste sange har titler efter veje; ‘Æblevej’, ‘Kærvej’ og ‘Sallingsundvej’. Og de beskriver på forskellig vis på én gang længsel, sentimentalitet, hvordan følelser og, ja, livet har udspillet sig på netop disse steder. Og har været vejen væk. Og det fungerer ganske fint – den lokale forankring lyser ud af hele projektet.
Afslutteren bliver så en nærmest spoken-word sag, hvor der virkelig reflekteres igennem af Jacob A mellem de roligt afsungne refræn, ”Jeg kommer fra Roslev”. Det er med længder det bedste nummer, der i særdeleshed fremkalder netop billedet af et lokalsamfund af en anden tid.
Særlig sjovt og stærkt bliver det, når det ’legendariske’ syvmands-fodboldhold nævnes og deres faste fans bliver opremset med navns nævnelse. Det er ’bare’ et billede af en tid og et sted. Men et stærkt, smilfremkaldende billede.
Jacob A må dog også til sidst vedkende at til trods for den nyvundne status som århusianer, så skal han da tilbage. Der er altså hjerte i det her.
Roslev EP kommer aldrig til at falde i andre kategorier end ’en lille plade’. Men nøj, det er en fin, lille plade! At kunne levere på den måde og åbne et lille sted, mange ikke har det store forhold til – ja, det er næsten som at høre Anders Agger vende tilbage til Agger. Men på plade.
Man skal høre Roslev hvis man vil høre god levering, homages og smile over det lokale liv.
Det tror jeg er vigtige ting – og Roslev EP får dermed min varmeste anbefaling!
Anmeldt af: Troels-Henrik Krag