Rufus Spencer er et dansk band, som med inspiration i heartland-rocken siden 2009 har udsendt 3 EP’er med americana-rock og singer songwriter musik. En 4. EP er på trapperne, kaldet Where The Wild Wind Blows, og vi har fået en snak med bandet om, hvor vindene bærer dem hen ad denne gang (deres nye video optaget i Barcelona), musikalske forbilleder, fortid, nutid og fremtid.
Rufus Spencer er lige nu aktuelle med førstesinglen fra Where The Wild Wind Blows, “Turn Me On”. Videoen havde premiere i sidste uge og kan ses HER.
Først og fremmest, hvem er Rufus Spencer, hvad er bandets historie og mission?
Vi er et energisk og velspillende upcoming band, der har spillet sammen siden 2009, og spiller Americana-rock og singer-songwriter musik.
Vi har udgivet 3 EP’er, spillet på Skanderborg Festival, Nibe festival og diverse spillesteder rundt om i landet, og spillet koncerter i Tyskland, Østrig, Holland, Ungarn og Tjekkiet.
Vi har også varmet op for blandt andre Tina Dickow, The Blue Van, The Broken Beats og Cody. Derudover er vores sange blevet spillet på P3, P4 og P6 Beat
Vores mission er, og har altid været, at skrive gode sange der har et internationalt niveau og potentiale.
Vi arbejder altid ualmindeligt hårdt med vores sangskrivning og stiller os ikke tilfredse, før vi synes, at sangene er ligeså gode som de sange vi selv altid har lyttet til og beundret, siden vi var børn. Vores primære ambition er derfor ikke at tilfredsstille et bestemt segment af mennesker eller at nå et bestemt materialistisk mål, men i stedet at nå et højt kunstnerisk niveau. Det er primært det der giver os et kick og får os til at blive ved. For os handler det om sangene.
I spiller Heartland rock af den gamle skole, hvad har I af forbilleder, inspirationskilder og hvordan endte I i det amerikanske Heartland?
Som børn er vi vokset op med navne som Bob Dylan, Neil Young, Jackson Browne og Tom Petty, så for os har det altid været en meget naturlig genre at gå til.
Det betyder til gengæld ikke, at vores musik lyder præcis som den musik vi er vokset op med, og vi lytter alle til meget forskellig musik.
Jeg tror at vores musik er en blanding af alle de ting vi godt kan lide, og som vi hver især repræsenterer. På den nye EP kan man også godt høre alle de ting.
I har 3 EP’er på samvittigheden, og en fjerde på vej, hvordan har Rufus Spencer udviklet sig over årene og fra udgivelse til udgivelse?
Da vi i 2009/2010 og indspillede vores første EP Sit Down By The Fire, havde vi aldrig været i studiet før og vidste ikke særlig meget om sangskrivning.
Siden dengang har vi indspillet 2 EP’er og en bootleg, spillet 150 live koncerter og skrevet sange sammen med, produceret og indspillet musik for andre kunstnere.
Det har gjort, at vi nu forstår indspilningsprocessen meget bedre, og derfor har vi under indspilningerne til Where The Wild Wind Blows været i stand til at indspille og producere EP’en selv. Udover at det har sparet os mange penge, har det også givet os kunstnerisk frihed over hele processen og gjort os i stand til at arbejde meget åbent med sangene.
Den kommende EP hedder Where the wild wind blows, hvor har vindene blæst jer hen denne gang?
Til et mere frit sted. Til det sted hvor sangene tog os hen. Processen ved alle vores tidligere indspilninger har altid været, at jeg har haft en ide i mit hoved til hvordan pladen skulle være, hvorefter jeg skrev 4 – 5 sange, og derefter arrangerede vi dem og indspillede dem. Denne gang har der ikke været nogen overordnet musikalsk plan. Det eneste vi vidste var, at sangene skulle være de bedste vi nogensinde havde skrevet. Jeg skrev 15 – 16 nye sange, og i stedet for at jeg selv valgte de endelige sange ud, var alle de involverede med til at vælge hvilke sange, der kom med på EP’en. Vi tænkte ikke over hvilken stil EP’en skulle have denne gang, men valgte blot de bedste numre ud.
Nogle af EP’ens numre er opstået på en tur til Barcelona i sommeren 2014, hvad var det for en tur og hvilken indflydelse havde det på sangskrivningen at komme væk fra de hjemlige himmelstrøg?
Jeg tror ikke det havde nogen direkte indflydelse på den måde, jeg skriver melodier og akkorder på, da jeg ikke rigtig fik nogen musikalsk indflydelse fra Spansk musik i løbet af vores ophold, men et par af teksterne blev lidt farvede af de omgivelser de var skrevet i, og det påvirkede nok stemningen i nogle af sangene. Vores første single ”Turn Me On” er for eksempel en sang der først og fremmest bygger på friske og solfyldte toner; en rigtig sommersang.
Førstesinglen hedder “Turn Me On”, og er et af “Barcelona” numrene, hvor I også optog en musikvideo til singlen. Hvad er det for et nummer og video?
”Turn Me On” var faktisk et nummer jeg skrev på klaver, hvor jeg virkelig fokuserede på melodien og dynamikken. Den handler om de små øjeblikke i livet, der opstår i vores mest kærlige forhold. For hos de fleste af os der lever et helt almindeligt liv, er det de små ting i dagligdagen, der i sidste ende giver os værdi og former vores relationer; En duft af parfume, et blik, en særlig formulering. Vi lever på den slags øjeblikke, og jeg føler, at alt for få sange beskriver det. Det var vigtigt for os at fange sangens varme og sommerlige stemning, så derfor følte vi, at Barcelona var et godt sted at indspille videoen.
Where the wild wind blows kommer til at består af 6 numre, og er indspillet live i studiet – hvad har den fremgangsmåde givet jer og numrene, frem for en mere “normal” indspilning?
Folk har altid sagt til os, at vi lyder rigtig gode og energiske live, og vi synes ikke helt, at vi har fanget den lyd på plade før. Da vi indspillede den seneste EP, var vi kun tre medlemmer, så derfor var vi nødt til at indspille i lag. Når man gør det, bliver man nødt til at planlægge sangene mere nøje, for at tingene skal passe sammen i sidste ende, og det kan gå ud over spontaniteten.
Da vi indspillede Where The Wild Wind Blows, kunne alle musikerne reagere på hinanden og lave variationer og detaljer, der stadig fungerede inden for nummerets ramme, men som gav sangene en mere organisk og spontan lyd. Desuden var vi ikke tvunget til at indspille med metronom, og det gjorde, at numrene svinger lidt i tempo, og derfor lyder mere menneskelige. Alle de ting tilsammen har givet numrene en lyd, der er tættere på den lyd du hører, når du ser os live.
I har selv produceret Ep’en, med hjælp fra Peter Sloth, mikset har Jakob Winter (Tina Dickow, Rasmus Walter og Mads Langer) stået for. Hvorfor faldt valget på netop de 2 og hvad har de givet jeres lyd?
Vi valgte at indspille EP’en i TAPF studiet sammen med Peter Sloth, fordi vores trommeslager Peter Leer, der står for meget af lyden på EP’en, har indspillet og mixet musik i TAPF før, så vi kender udstyret og omgivelserne rigtig godt.
Desuden sætter Peter Sloth altid musikken i højsædet, og stresser ikke i studiet, hvilket betyder rigtig meget for studiemiljøet. Peter engagerede sig sindssygt meget i lyden og sangene og gjorde en masse, som vi ikke havde betalt ham for, bare fordi han syntes det skulle lyde helt rigtigt. Desuden er TAPF et rigtig hyggeligt sted med en god atmosfære, og det er virkelig vigtigt for os, når vi skal præstere og have den rigtige følelse frem i sangene.
Hvis man prøver at indspille et sted, der ikke føles rart og trygt, bliver resultatet også derefter. Jakob Winter valgte vi, fordi han er en rigtig dygtig mixer, han har noget rigtig fedt gear og en god forståelse for genren.
Da han hørte sangene, forstod han præcis, hvad vi ville med dem. Han har mixet hele EP’en analogt på bånd, i stedet for at gøre det på computer, som man for det meste gør i dag. Det har givet sangene en rigtig god oldschool vibe. Han mixede også vores forrige EP Carry Me Across The Water.
Ud over udgivelsen af EP’en, hvad er der så i kortene for Rufus Spencer?
Senere på året udkommer EP’en Where The Wild Wind Blows, og vi kommer til at tage på en lille tour, hvor vi kommer til at spille sangene rundt omkring i landet til marts. Der er også et par videoer mere på vej.
Besøg Rufus Spencer på Facebook og følg med i bandets aktiviteter HER
Af Ken Damgaard Thomsen