Home Interviews Høst Møn – Festival med havudsigt, fællesspisning og guitar

Høst Møn – Festival med havudsigt, fællesspisning og guitar

3782
0

Høst Møn er en relativt ny spiller i det danske festivallandskab. Vi sendte en bunke spørgsmål til Kasper Boye fra arrangør-gruppen, og fik en række gode svar, om hvorfor Møn er et godt sted til en festival, hvorfor der er brug for endnu en festival i Danmark, og en masse andet.

Høst Møn-navnet spiller på Neil Young’s Harvest Moon, og at festivalen finder sted på Møn. Så langt var vi med gennem pressematerialet, ligesom festivalen har gode navne på plakaten – blandt andre Chorus Grant, Mads Mouritz, The Entrepreneurs og De Efterladte, som vi alle har skrevet pæne ord om her på siden i tidens løb. Så det lyder spændende, hvad der foregår på Møn til sommer – nærmere bestemt den sidste weekend i august.

Men vi vil da gerne høre lidt mere om hvad Høst Møn er for en størrelse. Til det formål fik vi Kasper Boye fra festivalens arrangørgruppe til at svare på en god håndfuld spørgsmål:

Høst Møn – hvis du skal beskrive jeres festivalkoncept for nogen, der aldrig har hørt om det, hvad er Høst Møn så for en festival?

Høst Møn er en festival med havudsigt. Det er den sensommerfest, der lukker festivalsæsonen af med fællesspisning, billige øl og bål på stranden. Vi tror selv, at vi mest rammer et rimeligt voksent publikum, der gerne vil høre bands, som virkelig kan spille og skrive sange. Hvis man ikke har noget imod at have sweater på til fest, og hvis man kan lide elguitar, natbadning og fadølsbar, så kan man sikkert også godt lide Høst Møn.

Der er 10 koncerter, en håndfuld dj’s, én scene og én danselade, og der kommer 500 mennesker. Der er langborde og korte barkøer, hvor man kan få økologiske øl og drinks. Og så er der alt det, der sker ind imellem, som folk på festivaler som regel er ret gode til at finde på. Det er også en festival, der samler lokale og københavnere på tværs af generationer. Vi starter fredag klokken 14 og slutter samme tid søndag, for to-dages fester er de bedste fester. Se det som en campingferie med kulørte lamper, øl og live bands. Og tag dine venner og familie med!

Hvem har fundet på det og hvem arrangerer?

Vi er 9 arrangører, der er en rodet flok af arkitekter, skolelærere, forskere, kommunikationstyper, madfolk og amatørmusikere. De fleste af os har lavet festivaler i mange år, og har haft en hånd med i Roskilde Festival, Copenhell, Musik i Lejet, Uhørt, Haven og Heartland på forskellige tidspunkter. Vi er uenige om, hvem der fandt på det, men anledningen er, at en i gruppen har købt en campingplads lige ud til havet med mark og skov til de andre sider. Det er for godt et spot til ikke at lave en festival.

Men det bugner jo med festivaler i Danmark – hvorfor endnu én?

Fordi der ikke er noget federe at lave i Danmark end at tage til festival. Mange af os arrangører havde vores Roskilde-debuter i midten af 1990´erne, og Høst Møn er da også mest for et voksent publikum, der stadig har brug for at drikke fadøl i dagslys og nøgenbade i nattemørket. Det er også for alle dem, der gerne lige vil trække den allersidste kraft ud af festivalsæsonen med en strålende weekend i slutningen af august. Man kan også tage sin børn med. Der kommer ikke en hoppeborg, men der er nogle børneaktiviteter, og da vi ligger på en campingplads, er der nogle fine faciliteter. Vi er en festival med træk-og-slip for eksempel.

Men det vi rigtigt går op i, det er, at der er høj kvalitet i både musik, mad, bar og omgivelser, og at folk har en følelse af at lave noget i fællesskab. Det kan man også på de store festivaler, men når man kun er 500 mennesker, så ved man hurtigt, hvem alle de andre er. Man har set dem alle sammen, når man når til aftensmaden første aften, og så må man selv finde ud af, hvor gode venner man vil blive med dem, man ikke kender.

Vi tager også vores samarbejder ret alvorligt, og vi får øko-øl fra BRAW og Nørrebro Bryghus, som har været en stor støtte fra første år. Vi får kød fra den lokale landmand, og vi får alle mulige gode råvarer fra producenter på Møn. Også vores gin. Resten får vi fra den lokale brugs, så vi har et nært forhold til de lokale.

Hvilken musikalsk profil booker I navne efter? Er der noget med guitar?

Vi kan egentlig bare godt lide bands, der skriver gode sange, og derfor er vi ikke så bundet af genrer, men der er alligevel ret meget med guitar. Otte ud af otte mænd i vores gruppe har enten haft langt hår eller ejet en læderjakke, og det hører jo ret nært sammen med at elske elektrisk guitar.

Hvis man godt kan lide musikere, der kan spille, så er Høst Møn ikke et dårligt sted at tilbringe sin weekend, og vi forsøger at blande posen. Vi har både dyster og dansabel electro i form af Ellis May, klassisk støjrock i The Entrepreneurs og Chorus Grants enormt høje kvalitet i alt, hvad de gør. Vi håber, at vi får nogle koncerter, som folk bliver opslugt af. Uanset om de står og lytter intenst, eller om de står og svajer i en sensommer-ekstase, så vil vi gerne have, at det er nærværende og meningsfuldt og vigtigt. Og så er det ligegyldigt, om det er en helt ny kunstner eller gamle rotter i faget.

Det betyder meget for os, at koncerterne bliver fælles oplevelser, og det betyder noget, at folk hører efter og ikke står og småsnakker, mens de hårdtarbejdende musikere spiller. I vores første år var der skybrud og orkan, i hvert fald regnede og blæste det meget, og gæsterne måtte virkelig stå sammen for at forhindre vores pavilloner i at flyve væk. Scenetaget sprækkede under vandmasserne, og da vand og strøm er en dårlig kombination, så det lidt risikabelt ud.

De modige drenge i Ring Them Bells – hjulpet lidt på vej af en ædruelig elektriker – sikrede, at vores program blev spillet til ende. Det giver noget af et fællesskab i en gruppe af mennesker, når man skal slås med elementerne, og jeg tror, at afslutningskoncerten var en nærmest euforisk oplevelse for alle, der var der. Det er dét, vi gerne vil opnå. Men helst uden vand i guitarforstærkerne.

Møn, det er noget med en stor klint… Hvad kan Møn som ramme for en musikfestival?

Klinten ligger på den modsatte side af øen, men faktisk putter de lidt af dens kridt i den lokale gin fra Møn. Høst Møn hører til på Vestmøn, men vi har hav, skov og marker med i prisen. Der er en ideel blanding af skønhed og langt til naboen. Der er jo virkelig meget smuk natur i Danmark, og det er måske en af grundene til, at der dukker så mange små festivaler op.

Hvis du tror, at Møn er smukt om dagen, skal du se stedet om natten. Det har endda fået International anerkendelse for sin stjernehimmel i verdensklasse. I 2017 fik Møn et såkaldt Dark Sky certifikat, der anerkender det mønske mørke som noget helt unikt. Der er en gruppe på øen, der arbejder aktivt for at begrænse lysforureningen, og på Høst Møn arbejder vi aktivt med det samme koncept.

Lysdesigner Sofia Ivarsson, der stod bag lysfestivalen Dark Sky Days på Møn i 2018, har udarbejdet konceptet for lys på Høst Møn 2019. Formålet er at bruge lyset og mørket som forstærkere af hinanden med et lysdesign, der inddrager og understøtter Møns unikke nattemørke og stjernehimmel. Hun arbejder med at bruge så lidt strøm som muligt og kun at tilføre den mindst nødvendige mængde lys. Hun taler selv om, at lysinstallationerne smelter ind i, iscenesætter og ophøjer naturen til noget magisk og overraskende.

Nå ja, og har jeg nævnt, at der er sandstrand?

Okay, jeg er klar på Høst Møn! Men hvad med alt det praktiske? Hvordan kommer man til Møn, for eksempel?!

Man tager selvfølgelig det offentlige. Man skal til Vordingborg, og så skal man have en bus til Hårbølle. Det er let, og det er selvfølgelig det hele værd. Når vi kommer tættere på festivalen, begynder vi at hjælpe folk med noget samkørsel. Der er masser af p-pladser for dem, der kommer i bil, men det er åndssvagt, hvis de kommer i halvfyldte biler.

Vi ligger på en campingplads, så overnatningen er let nok. Man tager bare telt, campingvogn, camplet, folkevognsrugbrød eller hvad man ellers vil sove i med derned. Aftenmåltiderne er med i prisen på Høst Møn, og vi spiser dem sammen alle sammen, så det skal man ikke tænke over. Man stiller sig bare i kø fredag og lørdag aften, og så får man på et tidspunkt noget virkelig lækker mad på en tallerken. Morgenmad og frokost køber man på pladsen, og det er billigt og enkelt.

Du kan læse mere om Høst Møn på festivalens hjemmeside HER. Billetter koster 595 kr inklusiv gebyr for voksne, mens børnebilletter koster 150 kr.

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleSocial Decline: Hells Gate ★★★★☆☆
Next articleHeathe: On The Tombstones; The Symbols Engraved ★★★☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.