Home Interviews GFR Fokus: Aarhus Psych Fest – interview med initiativtager Stine Kloster

GFR Fokus: Aarhus Psych Fest – interview med initiativtager Stine Kloster

3820
0

Den 11.-12. oktober i år er der for første gang Aarhus Psych Fest, en ny festival med fokus på psych-rock og inspireret af Austin Psych Fest. Målet er at sætte den støjende, eksperimenterende og skæve musik, alt det, der er svært at sætte et mærkat på, i centrum. Vi fik en snak med initiativ-tager Stine Kloster om arbejdet med festivalen, om psych-rock som genre og om nogle af de bands, der er på plakaten. 

Den første udgave af Aarhus Psych Fest får fysiske rammer på Godsbanen, hvor Radar lægger scene til koncerterne. De to dage byder på godt 7-8 bands hver, så med en billetpris på 18o kr er der valuta for pengene på festivalen. Vi mødtes med Stine Kloster på Radars kontorer, og lagde ud med et opklarende spørgsmål:

Hvordan definerer I egentlig psych-rock? 

-Det er jo et godt spørgsmål. Jeg vil egentlig sige at det er blevet forkortet (fra psychedelic, red.) for at kunne rumme mere. Det er det støjende, eksperimenterende, det, der er svært at sætte et mærkat på. Det har noget at gøre med, hvordan musikerne leger med deres udtryk og især genrekonventioner. F.eks. brugen af konventionelle vs. ukonventionelle instrumenter, effekter og sangstrukturer. Det er skævt, anderledes, og handler i bund og grund om at lege med genrerne. Jeg vil sige det sådan, at psych er ikke en kasse, det er en paraply, hvor der er plads til mange ting under.

Hvilke bands gemmer der sig så under paraplyen i år?

-Vi vil gerne lukke mange bands ind under paraplyen, så vi kan rumme mange meget forskellige genrer. Vi har for eksempel amerikanske The Asteroid # 4, som dyrker de klassiske psykedeliske dyder, men gør det med meget sikker hånd og en særlig rå, og til tider, lo-fi sound. Så det er lidt et scoop, synes vi.

-Tyske Blue Angel Lounge er også et navn, de fleste der interesserer sig for psych-musikken kender. De spiller i øvrigt også på Roskilde Festival i år, og har tidligere head-linet på Austin Psych Fest. Det er også lidt af et scoop at få på vores første år.

I den helt anden boldgade er der et band som aarhusianske Fright Eye, der spiller og obskur garage-punk som kunne minde om en meget punket og provokerende Ty Segall, så de kan noget helt andet end de førstnævnte.

Af de øvrige danske bands har vi et band som Get Your Gun med deres meget særprægede, dystre og ret tunge, næsten “heavy”, univers. Det er faktisk et fællestræk ved mange af de skandinaviske psych-bands, og især de vi har booket, at de har det der autentiske mørke lag i musikken, som man ikke hører ret mange andre steder.

Vi har også Spökraket, som udfordrer publikums opmærksomhed med lange, repetitive melodier og Tales of Murder and Dust, som har en meget mosaisk tilgang til psych-musikken. The WandsThe Road To Suicide og Acid Twin har vi også på plakaten, og her er der også tale om meget anderledes og støjende genreeksperimenter. Og så offentliggør vi to nye bands torsdag d. 20. juni, som hver især repræsenterer noget meget unikt indenfor deres område.

Hvordan opstod idéen til Aarhus Psych Fest?

-Vi lægger ikke skjul på at vi er inspirerede af Austin Psych Fest, som er blevet en kæmpe stor tilbagevendende begivenhed, som trækker folk til fra hele verden. Vi har egentlig gået og pønset på projektet i noget tid, og det har i høj grad handlet om at kende de rigtige mennesker og få gjort nytte af forbindelser i vækstlaget. Det var lidt ansporet af at jeg har arbejdet her på Radar som afvikler, og så snakkede jeg med Radar om en køreplan for projektet og fik lagt et budget. På et tidspunkt kan man ikke rigtig drikke flere øl over en projektidé, og er så er man nødt til at gå i gang. Folk jeg kender fra psych-miljøet i Aarhus har også bakket op om det, og så havde vi jo forbindelserne til bands, spillested og miljøet – det har altsammen været vigtigt for at få det til at lykkedes.

Men hvad så med publikum – er der publikum til en Psych Fest i Aarhus?

-Der kommer folk til koncerterne med de bands vi har på plakaten, og de har næsten alle spillet på Radar tidligere, så vi ved at der er et publikum. Det handler også om at udfordre publikum, og det er også det nysgerrige publikum, vi tror på vil komme. Vi regner med at tiltrække alt fra de som står forrest og kigger på pedalboards til dem står bagved og ser tingene an. Der er en del nørderi i genren, men vi håber også på at tiltrække de nysgerrige.

Vi håber også at kunne tiltrække nogle af de mange internationale studerende, der er i Aarhus, ligesom vi også håber at trække et internationalt publikum til byen i fremtiden. Det er blandt andet derfor, at vores hjemmeside og kommunikation er på engelsk. Vi håber også at vi kan komme til at sprænge vores egne rammer, for vi er startet forsigtigt ud. Psych-genren er rigtig stor i det sydlige Europa, og det kunne være fedt, hvis Aarhus Psych Fest kan være med til at sætte Aarhus på verdenskortet. Det tror vi på at den kan på sigt. Så kan vi forhåbentlig også tiltrække endnu større navne. For eksempel er en drøm at booke The Raveonettes i fremtiden. De har lige spillet til Austin Psych Fest som hovednavn. Vi er også blevet kontaktet af nogle sydamerikanske bands, som er virkelig fede, men man kan fornemme at de er ret alene med psych-genren i Sydamerika og det kunne da være fedt at hive nogle af de bands herop i fremtiden.

Det lyder til at I har et gennemtænkt koncept og en plan for fremtiden?

-Vi begyndte forberedelserne i december, så vi har haft god tid til at få tingene til at falde på plads. Vi håber at i fremtiden vil kunne opbygge en organisation, som kører hele året, så vi også kan være med til at løfte nogle af de mange ting vi får tilsendt, ud til et større publikum. Vores facebook-side har likes fra folk i sydeuropa, England, Sverige og Danmark, så ved at vi kan dele nogle bands’ musik på vores side, kan vi være med til at skabe opmærksomhed omkring dem. Vi sletter heller ikke, når der er bands der poster musik på vores væg. Ikke fordi vi altid selv synes det hele er lige godt, men det kan være andre derude, som opdager noget spændende, som vi har overset.

-Der er rigtig meget gang i psych-genren, og det er en genre, hvor man gør det meget selv. Men det er faktisk svært for mange af bandsene at få spillejobs i Danmark. Næsten ingen af vores bands er på større, etablerede bookingbureauer, men det gør også at de har frihed til selv kan vælge, hvem de vil spille sammen med når de er ude og turnere. Festivalen er derfor også tænkt som et sted, hvor bandsene kan mødes og få snakket sammen, og for eksempel aftale at turnere eller udgive sammen. Musikerne har også selv været meget positive omkring festivalen og forstående i forhold til at vi er ved at starte op, og de har været med til at tage ansvar for at festivalen bliver til noget. Det er helt unikt og meget vigtigt.

Har der ikke været nogen udfordringer i forhold til at få festivalen op at stå?

-Der har også været nogle udfordringer i forhold til kommunen, selv om de har været positivt indstillede og også har støttet os økonomisk, men der er nogle strukturelle ting, der giver nogle udfordringer. Det har været svært at forklare dem, hvad det er vi gerne vil lave, og det har også været helt umuligt at komme i nærheden af kulturby 2017- og brandingbevillinger, selv om vi tror på at Aarhus Psych Fest vil være noget Aarhus vil kunne brande sig på internationalt. Der er i øvrigt også en enorm mangel på billige overnatningssteder i byen, hvilket faktisk er en stor økonomisk udfordring for en festival som vores. Vi har 7-8 bands på plakaten hver dag, og hvis vi skal have hotelværelser til dem allesammen, plus crew, så er det rigtig mange penge vi taler om.

-Hvis vi snakker om, hvad man ellers godt kunne ønske sig i musikmiljøet, så kunne vi godt ønske os at nogle af de større spillesteder  i Aarhus, for eksempel Train og Voxhall, var bedre til at bruge vækstlaget og de lokale ressourcer proaktivt. Det virker lidt som om de lukker sig om sig selv, og ikke er meget for at give lokale upcoming bands chancen for at spille på deres scener, heller ikke som opvarmning for etablerede navne. Nogle gange oplever man en koncert med et etableret navn, hvor der slet ikke er opvarmning. Der har vi oplevet en anden imødekommenhed fra Radar, som gerne vil samarbejde med vækstlaget.

-Vi kunne også godt ønske os, at der var lidt mere fokus på at eksportere nogle af de mange rigtig dygtige danske psych-bands til udlandet, og støtte dem, så de kan spille udenfor Danmark. Det er lidt som om at eksportfremstødene er koncentreret om nogle få genrer og rettet mod Tyskland. I Spanien og Grækenland er psych-rocken for eksempel rigtig stor, men det er som om man tænker, at der er krise, og der derfor ikke er nogen, der har råd til at tage til koncerter, men det forholder sig nærmest lige omvendt. Når der er krise søger folk mod musikken.

Skrevet af Judas

Læs mere om Aarhus Psych Fest på deres hjemmeside.

Du kan læse anmeldelse af Spökraket og The Road To Suicide’s fælles 12″ Split udgivelse her på siden senere i dag (11/6).

Like GFRock på facebook, og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleGFR Fokus: Anbefalinger til Copenhell, fredag d. 14/6
Next articleThe Road To Suicide/Spökraket: 12″ Split **** (4/6)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.