Home Artikler GFR Anbefaler: Sorte Firkant Festival 2017

GFR Anbefaler: Sorte Firkant Festival 2017

2725
0

Fra d. 9. til og med d. 12 november, det vil sige fra torsdag til lørdag i denne uge, afholdes festivalen Sorte Firkant på Nørrebro, med 30 navne på plakaten. Det kræver da næsten en lille anbefaling.

Der er nemlig en del GFR “kendinge” blandt de 30 navne, som optræder rundt omkring på Nørrebro i den såkaldte sorte firkant, området mellem søerne, Jagtvej, Nørrebrogade og Åboulevarden. Festivalen er et samarbejde mellem Spillestedet Stengade, Koncertkirken på Blågårds Plads, Blågårds Apotek, Støberiet og Caféen Sorte Firkant.

Der lægges ud med et vælgermøde på Spillestedet Stengade, modereret af Sebastian Dorset, hvor du kan møde nogle sikkert håbefulde, og forhåbentlig redelige (!), lokalpolitikere, der stiller op ved kommunalvalget d. 21/11. Læs mere HER

Efter debatten er slut, vil der klokken cirka 21.30 være musik fra italienske Valerian Swing og danske Alcabean, som vi, ta-dah, tidligere har anmeldt en EP fra, da de havde John foran navnet. 4 stjerner, og en fed madmetafor, blev det til i anmeldelsen, der startede således:

Der er dømt støjende 90’er rock med en alternativ kant og lidt grunge æltet ind i den solide dej, den unge trio John Alcabean serverer på deres debut-EP Real Time Fiction. En velsmagende blanding, som måske godt kunne klare et par minutter mere i ovnen.

Og så går det ellers derudaf med fuldt program fredag og lørdag, se det fulde program HER, for nu plukker vi lidt.

Fredag kan du lægge ud med et par navne, som jeg oplevede på årets Uhørt Festival. Klokken 18.00 indtager Boundaries Støberiet med deres mørke og støjende post-punk. Det er ikke en helt udkendt lyd bandet leverer, især ikke med den revival post-punken oplevede op gennem 00’erne. Boundaries har dog et es i ærmet, nemlig en forsanger som havde sin egen, lidt særprægede, udstråling. Er det ikke lige dig, så er der klokken 18.30 mulighed for at opleve et band, som efterhånden har fået godt med luft under vingerne, nemlig Fugleflugten. Luft, vinger, fugl? Nej? Nå.. bandet er albumaktuelle, spillede på Roskilde i sommers (blandt andet) og altså på Uhørt, hvor de gjorde en ret fin figur med deres dansksprogede post-gazer rock. Det foregår i Koncertkirken.

Klokken 20.00 er det afsted mod Stengade, hvor spillestedet byder på gode gamle Speaker Bite Me, der stadig popper op og larmer hist og her. Troels-Henrik, fanboy, oplevede dem på sidste års Spot Festival:

‘Landscapes Can Move Themselves’ følger og jeg tror vi alle på Tape føler en smule klaustrofobi i forbindelse med dette kompakte, voldsomme nummer…Og sådan spilles der i 30 minutter hvor der skiftes imellem det tætte og det smadrede, larmende.Speaker Bite Me lyder næsten fuldstændig som sidst jeg så dem på det daværende Musikcafeen – og der er altså røget meget vand igennem Århus å siden da!

Allerede 21.15 er der Red Lama i Koncertkirken. Bandet albumdebuterede med den psykedelisk rockende Dreams Are Free sidste år, en plade som Stefanie sendte 4 stjerner efter. “Moodrock”, kaldte Svendborg-bandet selv genren. Deres nyeste single, “Post Optimism”, der landede for omkring 2 måneder siden, viser dog et band der er inde i en forvandlingsperiode – den lød nemlig helt iørefaldende og dansabel?

Tough luck, næsten samtidig, klokken 21.30 går Bellhound Choir i gang i Blågårds Apotek. Vi har indtil videre anmeldt 2 udgivelser fra Christian Hede Madsen, manden bag navnet, nemlig Imagine The Crackle i maj måned sidste år, og opfølgeren Worried Kid, der udkom under et år efter. Jonas var ude med 5 stjerner til førstnævnte, og Troels-Henrik med 3 til den nyeste, jeg ligger nok et sted i midten hvad den dunkle americana angår.

Så runder vi fredagen af med en af de efterhånden mere sjældne, nemlig De Underjordiske der dukker op til overfladen igen klokken 22.45 i Koncertkirken. Jeg kan tage fejl, men jeg kan ikke mindes, at det har spillet nogen koncerter i år? Bandet har dog også været meget aktive de senere år, hvor vi har oplevet de psykedeliske gravhøjsbeboere både i Aarhus, på Roskilde, i Pumpehuset og lyttet til pladen Ind I Flammerne. Et virkelig fedt liveband, som du hellere må få set inden de graver sig ned igen!

Vi forsætter med lørdagen, hvor man kan starte ud med Crystal Shipsss i Støberiet klokken 18.00. Bandet er et af Jacob Faurholts kreative output, en produktiv herre, som vi senest anmeldte i denne bandudgave, da de udsendte Holly sidste sommer:

På mange måder føles de 8 numre, som ét langt sammenhængende, en lang uafbrudt atmosfærisk, svævende og på overfladen lys drøm, der lader en forsvinde ind i et luftigt, næsten transparent popland, hvor musikken tager form af skyer i forskellige størrelse og stoflighed. Det helt gennemgående, og bærende, element som skaber den illusion for mig, er Faurholt’s vokal.

SVIN! Ja, beklager, men det hedder bandet altså. Klokken 19.00 er der eksperimenterende og jazzede toner i Koncertkirken, når det her egenrådige orkester spiller op til… øh.. ja. Hvordan skal man forklare det? Jeg har anmeldt to plader fra gruppen, den selvbetitlede SVIN fra 2015 og Missionær, der udkom i slutningen af sidste år.:

SVIN forsætter deres fascinerende færd mod fjerne og fremmedartede musikalske kyster på deres nye album Missionær, hvor de tilsyneladende forsøger at udbrede deres eksperimenterende instrumentale jazz toner under ukendte himmelstrøg. Eventyrlystent er det på alle måder, men mod slut er man lidt i tvivl om hvor man egentlig er landet.

Nok ikke for alle! Men så kan du jo daller mod Spillestedet Stengade, der klokken 20.30 skruer op for de punkede attituder, når Molly kigger forbi. Dem oplevede vi sidste år, da de spillede på Roskilde Rising, og på Rådhuset i Dream City. Bandet er aktuelle med LP’en Stay Above, som Thomas tildelte 4 stjerner i sidste måned.

Vi bliver i det punkede, og i samme bygning, for klokken 23.00 indtager Yung scenen. Aarhus-bandet har haft gang i en god buzz, hype og alt det der skal til de senere år, ikke mindst i forbindelse med udgivelsen af en EP i 2015, som Troels-Henrik sendte 5 stjerner efter:

Lad os bare sige, at Yungs EP, These Thoughts Are Like Mandatory Chores ligger inden for genren punk – af den slags, hvor guitarlyden er toppet og numrene godt må vare lidt mere end to et halvt minut. Lad mig starte med at sige: Det er godt, originalt og energisk.

Vi runder af med et lille valg. Klokken 22.45 træder Lorenzo Woodrose ind i Koncertkirken, han behøver næppe nogen nærmere introduktion. Værd at bemærke er det dog, at han er særdeles albumaktuel under sig borgerlige navn, Uffe Lorentzen, men her er programsat under et af hans pseudonymer. Men klokken 23.00 er der også rock i Blågårds Apotek, hvor Take Us To Your Leader kommer og leger med genrer. Jonas anmeldte albummet The Return of Common Sense tidligere i år:

Take Us To Your Leader bruger selv ord som “listig” og “snedig” til at definere deres musik. Måske det endda er en kende fiffigt ind i mellem? Det er i hvert fald sjældent lige ud af landevejen i 4/4 og ABAB opbygninger. Kvartetten, som på albummet får hjælp af en række musikalske sammensvorne, leger gerne med udtrykket, og det har resulteret i et både fængende og varieret, og, i sidste ende, måske også lidt for langt album.

Men hey, hvad så med søndag? Jo, da afholdes endnu en udgave af Sneum Instituttet på Stengade, denne gang med Adi Zukanovic.

Billetinfo: torsdag 100 kr., fredag og lørdag 250 kr. pr. dag, søndag 60 kr., partout til hele baduljen kan købes for 400 kr. HER

Sorte Firkant på Facebook

Previous articleArtless Society: Duality ★★★☆☆☆
Next articleJeppe Højgaard: Skrig hvis du har lunger ★★★☆☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.