Home Artikler GFR Anbefaler: Aarhus Psych Fest 2015

GFR Anbefaler: Aarhus Psych Fest 2015

3055
0

I denne tredje omgang af GFR anbefaler har Jonas overtaget tjansen og anbefaler en genre-festival i Aarhus, Aarhus Psych Fest, som i år finder sted d.9. og 10. oktober. 

Aarhus Psych Festival opstod i 2013 som den første skandinaviske to-dages festival for de psykedeliske, støjende og eksperimenterende afarter af rock-musikken. I festivalens to første leveår har festivalen leveret spændende navne fra både ind- og udland, blandt andre The Woken Trees, De Underjordiske, Get Your Gun, The Wands og tyske The Blue Angel Lounge. Jeg har selv besøgt festivalen begge år, sidste år dog kun den ene dag, men begge gange var der både stemning og stærke koncerter til en ganske rimelig pris.

Aarhus Psych Fest har også været gode til at spotte danske navne på vej frem, for eksempel spillede De Underjordiske deres første koncert på festivalen i 2013 – de er netop nu aktuelle med deres debutalbum, som der også kommer en anmeldelse af her på siden indenfor en overskuelig fremtid. Netop De Underjordiske var blandt de bands, der gjorde den bedste figur på årets Roskilde Rising, ligesom Get Your Gun og The Woken Trees har gjort før dem (sidstnævnte tilbage da det hed Pavilion Junior i 2013).

Festivalens hovedscene er i gode rammer på Radar, der til hverdag også agerer spillested, mens festivalen også har haft en mindre scene i den tilstødende Den Rå Hal, begge dele en del af Godsbanekomplekset i midten af Aarhus. Samtidig har der også i Den Rå Hal været plads til visuelle kunstnere og en lounge med møbler bygget af festivalens frivillige – som udfører et stort stykke arbejde for at få det hele til at hænge sammen. Det giver festivalen en god dynamik med to scener med forskellige udtryk.

Årets program

Selv om Aarhus Psych Fest er en genrefestival med nichepræg, så er psych-betegnelsen heldigvis ikke en snæver spændetrøje. Det musikalske udtryk er som regel relativt bredt, således også i årets program, som rummer en del GFR-kendinge. Således er der hele fem navne på programmet, der har scoret ret gode anmeldelser her på siden. Lad os se lidt nærmere på dem, i første omgang.

Vi starter med aalborgensiske Kogekunst, som nappede 4 stjerner, da jeg anmeldte deres debut-EP i januar i år. Den støjende duo formår både at spille grimt og fængende, og EP’en havde mange lovende momenter – anmeldelsen kan læses HER.

Aarhusianske Puja udgav tidligere i år deres debut-EP Merkabah, som Thomas var ganske begejstret for i sin anmeldelse – læs den i sin helhed HER. Bandet kombinerer elementer fra progressiv og psykedelisk rock med mellemøstlige toner, og trioen improviserer gerne løs i deres instrumentale univers.

5 stjerner var der også i posen, denne gang fra Ken, til Deadpan Interference for deres selvbetitlede debutalbum fra februar i år. De kalder selv deres musik for naivistisk og tung noisegaze, mens Ken beskrev musikken på følgende måde: “Deadpan Interference er mange ting på samme tid, og efterlader mange forskellige indtryk, der ikke har noget problem med at virke modsatrettede eller selvmodsigende. Let optimisme kan godt gå hånd i hånd med mismod og trøstesløshed. Alt sammen bundet og holdt sammen af en gennemgående stemning af uro og mystik” – hele anmeldelsen kan findes HER og sørme om ikke vi også fik et interview i hus med bandet. Det kan du læse HER.

Endnu et band, som Ken har uddelt 5 stjerner til, er The Foreign Resort, endda i et par omgange. Senest for New Frontiers-albummet fra 2014. Vi lader igen Ken fortælle lidt om musikken: “The Foreign Resort har været på plyndringstogt i det britiske, nærmere betegnet tilbage i 80’erne, hvor de har indsamlet ideer, toner og stemninger fra bands som The Cure, New Order, Depeche Mode og ifølge dem selv en masse ukendte navne. Det kunne hurtigt blive en stiløvelse eller et uoriginalt genreopkog, men på en eller anden måde lykkes det bandet at smelte inspirationskilderne sammen til noget der både lyder velkendt, men samtidig rummer en selvstændig klang” – hele anmeldelsen kan findes HER.

I april i år fik Ken sig også en snak med bandet om blandt andet deres musikalske udvikling og en crowdfunding kampagne – det kan du læse HER.

Vi slutter rundturen blandt GFR-kendingene af med de dansksprogede syrerockere Fribytterdrømme, endnu et band Ken tog under kærlig behandling – ja, han forelskede sig vist nærmest i dem (ja, og mit mancrush er ikke ovre, Ken), da han først anmeldte albummet Labyrintens Farver til topkarakter i maj (læs anmeldelsen HER), og i samme måned diskede op med endnu en omgang pladen fuld for bandets koncert på Stengade – han skrev i den forbindelse blandt andet:

“Der er noget herligt uspoleret, næsten naivt drømmende, over deres behagelige musikalske univers. Det er både poetisk, fortryllende, sejt rockende og bare forbandet velspillet, varieret, men stadig sammenhængende, og afbalanceret – på trods af den syrede grundstemning. Hvis Fribytterdrømme var et rusmiddel, så er det af den slags der på ingen måde kan være skadelig for krop og sind”.

Hele anmeldelsen kan læses HER – og vi kan vist roligt konkludere at årets Aarhus Psych Festival har samlet et spændende program.

De øvrige navne i årets program er bestemt også interessante – her finder vi Berlin-baserede Camera, som udforsker lyden af 1960’ernes krautrock, de svenske psychrockere Ra er kommet til som headliner, violinisten Niels Gröndahl, som har været aktiv i en række forskellige projekter (blandt andre Under Byen), men her kommer solo med sin violin, de amerikanske space-rockere Destruction Unit, som er årets internationale hovednavn, og danske The Brazierlights in the Window, som gør sig i en blanding af noisepop og lo-fi shoegaze. Københavnske Love Coffin er også blevet tilføjet programmet, mens chilenske The Holydrug Couple desværre har måttet aflyse.

Årets festival finder sted d.9. og 10. oktober – partoutbillet koster 150 kr., endagsbillet til fredag 85 kr, endagsbillet til lørdag 80 kr. Billetter kan findes HER. Der vil fredag være gratis adgang til Den Rå Hal, hvis man kommer inden kl. 20 og får et gratis armbånd. Her vil man kunne opleve Camera, samt kortfilm og interaktiv kunst.

Pre-event

I år er der også et pre-event, med tre bands på plakaten. Det er allerede onsdag d.9. september, og byder på engelske Brahma-loka, der blander brit-rock med svimlende guitarflader og støjrock, amerikanske The Warlocks, der lever skyer af fuzz og distortion, og endelig lokale Tales of Murder and Dust, som jeg senest oplevede live, da de varmede op for Wooden Shjips for halvandet år siden – det kan man læse om HER. Jeg har såmænd også anmeldt EP’en Skeleton Flowers fra bandet, 5 stjerner blev det til dengang og jeg skrev blandt andet:

“Tales of Murder and Dust viser med Skeleton Flowers at de er værd at holde øje med og har meget at byde på for den tålmodige lytter. Det er måske ikke ligefrem feel good hit of the summer, men der er alligevel noget sært opløftende og insisterende ved de lavmælte vokaler og det tætvævede lydbillede, Tales of Murder and Dust præsenterer sin lytter for” – hele anmeldelsen kan læses HER.

Pre-eventen finder sted på Radar, d. 9/9. Link til begivenhed HER.

Både årets festival og pre-event byder på spændende navne, så er du til den mere eksperimenterende og støjende ende af rocken, så bør du unde dig en tur til Aarhus Psych Fest. Tjek plakaten ud herunder.

Psych Fest poster

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articlePalace Winter – Menton – 7/9 – 2015
Next articleCobain – Montage Of Heck (dvd) ★★★★★☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.