Den danske kvintet Dans & Lær har tre albums bag sig hvor musikken er bygget op omkring fuglestemmer. Nu er de kommet med på franske Buddha Bars næste compilation og i anledning af det, og at bandet spiller to koncerter lørdag d.23. maj, bringer vi her et lille interview med bandets stifter, Bjarke.
Tillykke med pladsen på Buddha Bar compilationen – hvad betyder det for jer?
“Tak! Vi ser det som en stor ære at komme med i det selskab. Det betyder først og fremmest, at vores musik bliver hørt af en masse mennesker i en masse lande, hvor dansk fuglemusik ikke før har været på dagsordenen. Og den udvikling tager vi naturligvis imod med kyshånd”
Hvordan har I ellers oplevet modtagelsen af jeres musik – er der forskel på Danmark og udlandet?
“Den generelle reaktion, vi møder, er overraskelse og begejstring. For mange lyder kombinationen af fuglelærdom og dansabel musik på papiret som et meget nørdet eller fjollet tiltag. Men når først de giver musikken en chance, bliver de overrasket over, hvor godt det fungerer. Det gælder ikke mindst, når vi spiller live. Forskellen på modtagelsen i Danmark og i udlandet er nok, at i Danmark har de fleste hørt historien om os først og derefter lyttet til musikken. I udlandet er der flere, som først hører musikken og derefter bliver nysgerrige og graver ned i vores efterhånden ret omfangsrige bagkatalog og videoproduktion. Vi har fået mange begejstrede henvendelser fra blandt andet Colombia, Kina og Frankrig”
Lad os spole lidt tilbage – hvordan opstod ideen til at lave musik omkring fuglestemmer?
“Jeg (Bjarke, stifter af Dans & Lær) fik et kassettebånd med fuglestemmer af mine forældre, da jeg var barn. Jeg lyttede ivrigt til det dengang. Men på et tidspunkt havnede det i en skotøjsæske, og jeg glemte alt om det. Da jeg mange år senere havde fået smag for at indspille musik og savnede inspiration, gik jeg i gemmerne og fandt det gamle fuglebånd frem. Jeg forsøgte som et eksperiment at føje en lille bid af fuglebåndet til et nummer, jeg arbejdede på, og blev meget begejstret for resultatet. Det er mærkeligt at tænke på, at der ud af det lille eksperiment er vokset så utrolig meget.
Dans & Lær er blevet en kvintet med tre album og en lang stribe intense koncerter på samvittigheden. Vores liveshows har udviklet sig fra en meget forsigtig og tilbageholdt begyndelse til et sandt festfyrværkeri med synkroniserede visuals og et dedikeret publikum, der brøler med på fuglekaldene. Vi har optrådt sammen med Flemming Quist Møller (manden bag Bennys Badekar og Cykelmyggen Egon), tv- og radiolegenden Jens Olesen, som tegnede fugle, mens vi spillede, og ikke mindst Ole Geertz-Hansen – den fantastiske ornitolog, som tilbage i 1968 indtalte det bånd, vi har baseret musikken på. Vi er blevet skamrost af Jørgen Leth, Leif Sylvester og min personlige litterære helt, Jens Blendstrup. Vores første album blev udnævnt til et af årets bedste i Berlingske Tidende. Og nu er vi så pludselig med på en international compilation. Det er da ret vildt, at der kan komme så meget ud af et lille støvet kassettebånd!”
Hvordan arbejder I med musikken – starter I med en fuglestemme og arbejder ud derfra?
“Ja, det er ret præcist sådan vi gør. Vi lytter til fuglen og finder i den et tema, en rytme, en basgang, en melodi eller en solo og bygger derefter et nummer omkring den. Det er altid vigtigt at give fuglen nok plads. Det kan være en svær balancegang, men jeg synes, vi har formået at ramme rigtigt hidtil”
På de første albums har i fokuseret på dansk og New Zealandsk fugleliv – hvad bliver det næste?
“Helt siden det første album udkom, har vi diskuteret, om vi en dag skulle prøve at udgive noget uden fugle. Vi arbejder i øjeblikket på et fjerde album, og her tager vi faktisk springet væk fra fuglene. Vi giver dog ikke slip på naturvidenskaben. Vi vil helst ikke afsløre alt for meget på nuværende tidspunkt, men kan dog godt vove at fortælle, at det kommer til at handle om den menneskelige anatomi”
Hvad kan man forvente af Dans & Lær live til koncerterne i slutningen af måneden?
“Man kan forvente et Dans & Lær i topform. Vi har lagt os i selen for at lave fornyede liveversioner af en lang række fugle. Det bliver en festlig blanding af lærdom og smittende rytmer. Så kom og vær med til Hjortshøj Festival nord for Århus og Maybeats i Humlebæk. Vi spiller begge steder lørdag d. 23. maj”
Tjek Dans & Lær ud på facebook, og tjek dem ud live på Hjortshøj Festival eller Maybeats i Humlebæk.
Af Jonas Strandholdt Bach
Jeres musik er for vild.