Netop i disse dage er det danske rock-band Dansk Fløde på vej mod Sydpolen for at spille koncert – for pingviner og videnskabsfolk, og hvem, der nu ellers lige skulle være i nærheden. Vi fangede bandets frontmand Bjørn Vidø til et lille interview over mail i juledagene.
Sydpolen har ikke nogen egentlig befolkning, men det anslås at der bor ca. 1000 videnskabsfolk nogenlunde fast på kontinentet, fordelt på 45 forskningsstationer. Og så er der ca. 6 millioner pingviner. Men hvorfor tager man så lige til Sydpolen for at spille koncert som dansk band? Det, og mere til, spurgte vi frontmand i Dansk Fløde, Bjørn Vidø, om.
I tager bogstaveligt talt til den anden ende af jorden for at spille koncert – hvad forventer I af koncerten på Sydpolen?
“Vi forventer selvfølgeligt, at der er koldt og blæsende. Der er nok også en utrolig rå skønhed og stilhed på sydpolen. Selve koncerten bliver måske et antiklimaks, da pingvinerne er ligeglade med os, og det mere er et kunstnerisk statement vi laver.
På den anden side, er jeg sikker på, at hvis jeg virkelig lytter efter, kan jeg med min guitar og mit lyddesign udstyr, spille på deres følelser, og få dem til at reagere. Bare en lille smule. Og tænk hvis vi kunne få en af dem til at vinke ?”
Hvorfor lige Sydpolen?
“Turen går til Sydpolen, da det er det mest ekstreme jeg kunne finde på. Egentligt havde vi først snakket om Tonga. Men min gode ven Fed Fyr Flemming, sagde at det bare var endnu en palmestrand med hvidt sand. Det var der ikke nogen udfordring i. Og så kom Anna op med historien om sin morfar, og så var udfordringen der. Og metaforen kom straks efter, så vi kunne se det kunstneriske interessante i destinationen.
Min kæreste fortalte mig historien om sin morfar, som for 50 år siden var hovmester på et skib, der sad fast i isen på Sydpolen i længere tid. I løbet af opholdet på Sydpolen blev han gode venner med en pingvin, som han gik og fodrede og snakkede med hver dag. Da skibet endelig kom fri af isen og skulle af sted, tog han et sidste billede af pingvinen. I samme øjeblik han tager billedet, løfter pingvinen luffen og vinker til ham”
I spiller også en håndfuld koncerter i Buenos Aires på vejen – og har i øvrigt spillet koncerter en masse steder rundt om i verden. Hvad giver den slags koncerter for nogle oplevelser?
“Primært giver det nogle helt anderledes og uventede oplevelser, at spille rundt omkring i verden.
I Afrika besøgte vi en skole for forældreløse børn. De spurgte om vi ikke kom igen dagen efter for st spille musik for dem. Jeg kom frisk med min 8 watt batteridrevede forstærker dagen efter. Men der stod altså et helt stadion og ventede på mig. Og hvad gør man så? Man lejer byens eneste PA-anlæg og gir den gas”
I forlængelse af ovenstående, er der nogen særlige oplevelser med koncerter på usædvanlige steder, som har brændt sig særligt fast i jeres hukommelse?
“Tokyo var vild, fordi alting var så anderledes. Kulturen er så fremmed, og samtidig har japanerne en æstetik der ligger tæt op ad den danske. Det var sært. Fremmed og velkendt på samme tid. Meget pirrende”
I har også et nyt album ude – hvad er det for et album, og hvad er Dansk Fløde for en størrelse musikalsk, ud over at være rejse- og eventyrlystne?
“Den nye plade, hvor vinylerne i dette øjeblik bliver presset på Nordsø records, er vores allerførste engelsksprogede album.
Vi har taget de numre der fungerer godt i udlandet, og oversat dem og genindspillet dem. Nogle numre har vi gjort meget ved, andre har det bare været at skifte vokalen. Vi har holdt fast i blandingen af det melodiøses møde med støjen, på en lyddesignsmæssigt interessant og smuk måde”
Jeres motto er “Alt er muligt” – hvad er næste projekt, efter Sydpolen?
“Vores næste projekt er selvfølgelig at spille på Månen. Heldigvis er der et spillested der hedder Månen på Christians Ø, så jeg tror vi tager kontakt til dem. Og så skal vi have et booking bureau der kan hjælpe med at sætte koncerter op. Det er ved at blive lidt omfattende, at gøre alt selv.
Personligt, vil jeg hellere koncentrere mig om at spille musik og lave film… Og så selvfølgelig skære vinyler og lave kunstudstillinger”
Følg med i Dansk Fløde’s eventyr via deres facebook, hvor du også finder links til TV2 Lorry’s udsendelser om bandet.
Af Jonas Strandholdt Bach