Interview: Aalborg-duoen Long Line Down startede som et bar-band, der spillede covers, men har taget skridtet over til selv at skrive sange. I 2014 udgav de en lovende, selvbetitlet EP og d.3. januar udkom så singlen ‘Left to Keep’ med tilhørende video. I den anledning sendte vi en håndfuld spørgsmål afsted til duoen.
2015 gav pænt med opmærksom for Long Line Down, der spiller skramlet lo-fi blues, eller Grit’n Groove, som de også selv kalder det. Anders Holm spiller trommer stående og sørger for vokalen, mens Martin Christensen sørger for guitarspillet. Duoformatet med guitar og trommer har blandt andet trukket sammenligninger til White Stripes, og Long Line Down og bandet lægger da heller ikke skjul på at de finder inspiration på den anden side af Atlanten. Men samtidig er Long Line Down også ved at udvikle deres egen stil. ‘Left to Keep’ bliver en forsmag på nyt materiale fra Long Line Down (se videoen nederst), og i anledning af den nye single, fik vi et lille interview i stand med bandet.
Hvad er historien om Long Line Down?
Jamen egentlig startede det tilbage i 2013, hvor jeg (Martin) gerne ville spille rundt omkring på værtshuse osv, for at tjene lidt håndører. Så jeg skulle bruge en sanger. Jeg faldt så over en opslagstavle, hvor Anders søgte en guitarist til netop samme formål, så jeg tog kontakt. Vi øvede så en masse numre op, alle de der som fulde folk gerne vil synge med på – og begyndte at spille rundt omkring på de brune bodegaer i Aalborg, Jomfru Ane Gade og den slags. Efter et halvt års tid begyndte jeg så at introducere nogle af mine egne sange for Anders, og vi skrev videre på dem sammen, indtil vi så besluttede at gå all-in med vores eget materiale.
De 5 første sange vi skrev, er faktisk de 5 sange der er på vores E.P, i den rækkefølge vi skrev dem i også, hehe. Så tog vi i Tapetown studio i Aarhus, og indspillede dem, inden vi faktisk rigtig havde spillet dem live. Anders tog nemlig på højskoleophold i USA i 4 måneder, så vi ville gerne have EP’en på plads inden han rejste. Så vi havde noget indspillet materiale klar til han kom hjem, så vi kunne komme i gang, sådan rigtigt med det samme.
Vi skrev også mange sange sammen imens han var i staterne, sendte idéer indspillet på iPhone og den slags. Vi udgav så EP’en i sommeren 2014, og begyndte at spille koncerter samme efterår. Lige siden har vi været på landevejen, indspillet og forsøgt så godt vi kunne at komme ud til publikum.
For et år siden udgav vi “The Devil´s Hand”, som vi fik indspillet hos de fantastiske drenge i Mørkværk Studio. Det er så der vi har været forbi igen, og indspillet to singler her i sommers, “Left To Keep” og en mere, som vi løfter sløret for om ikke så længe.
Hvordan fandt I frem til duo-formatet og jeres rå udtryk?
Egentlig så havde vi forestillet os at have en trommeslager. Men vi havde koncerter i kalenderen, men ikke tid til at øve numrene op sammen med en trommeslager, så det blev lidt naturligt at Anders spillede trommer i stedet for. Det skal så siges at han egentlig er trommeslager, og først da vi begyndte at spille sammen tog skridtet som sanger. Så det blev lidt naturligt for os at beholde duo-formatet, trods det egentlig var mere i nød end et konkret musikalsk valg, eller hvad man skal sige.
Mange siger at vi netop har en meget rå lyd, og hvordan eller hvorfor netop dette, tror jeg sgu heller ikke helt vi er klar over, hehe. Vi har bare skrevet sange og øvet, og det hele har på en måde bare taget sin egen vej, og udviklet sig sammen med os. Det føles bare naturligt for os begge at spille og lyde som vi gør, der ligger sgu ikke så mange tanker bag egentlig.
Der er sket en del for Long Line Down i 2015 – kan I fortælle om hvordan det har været?
Ja for satan, vi har haft et virkelig godt år i 2015! Kort sagt har det naturligvis været vildt fedt, at få mulighed for at komme så meget ud, spille en masse forskellige steder – en masse fede oplevelser. Meget af det har også været ret uventet, egentlig. Vi havde begge ikke rigtig nogle kontakter inden vi startede med at spille, så alt det vi har opnået indtil nu har sgu været ved hårdt arbejde, så vi er naturligvis ekstremt taknemlige til alle dem der har støttet os og overdrevet lykkelige over at det har kørt så stærkt for os indtil nu. Det er over alt forventning at vi på et år har gået fra at stå i øvelokalet helt grønne, og skrevet sange – til at plutselig have spillet omkring 70 koncerter over hele Danmark, i Tyskland, Belgien, Holland, Grønland og spillet på festivaller som Skanderborg/ Smukfest, Reeperbahn Festival, Nibe Festival, kåret til årets nordjyske band, med mere!
Hvordan bliver jeres 2016?
Tja, det må jo tiden jo vise. Vi er lige nu i gang med at skrive nyt materiale , og prøver at arbejde lidt med vores “sound”. Vores sangskrivning udvikler sig konstant, så lige nu bruger vi tid på at se hvor vi egentlig bevæger os hen, hvad er vores røde-tråd rent musikalsk. Ellers skal vi selvfølgelig ud og spille en masse i løbet af året, det kommer der mere om løbende. Så følg med! Og så kommer der en single mere til foråret.
Hvad får man til en koncert med Long Line Down?
Jamen forhåbentlig en god oplevelse! haha.. Ej vi forsøger at være nærværende, og få publikum til at være en del af hele koncerten sammen med os. Nogle numre kan der headbanges til, andre kan der danses til, eller drikkes bajere til.. Nogle kræver mere at man lytter og lever sig ind i historien. Vi prøver at give lidt af det hele, og en komplet oplevelse for alle. Tror jeg, hehe..
Til slut, kan I fortælle lidt om den nye single?
“Left To Keep” – selve sangen handler egentlig bare om et forlist parforhold, frustrationer, uforløste forventninger. At være træt af det hele, trods man stadig forsøger at få det til at fungere. Men til ingen nytte. Vi spiller jo blues ikke, hehe.
Videoen er dog lidt en modsætning til sangen, mere en kollage af forskellige klips og billeder fra vores tid som band. Med nogle afsluttende kloge ord fra Bob Logg III haha.. Det er fra en koncert på et bz´er punk squat, en garage/lagerbygning i Groeningen vi spillede. 4 bands på en onsdag aften og der var godt 100 mennesker, i forskellige afskygninger og forfatning, foran den lille scene.
Vi siger tak til Long Line Down, hvis gøren og laden du kan følge på facebook.
Af Jonas Strandholdt Bach
Foto: Henriette Mølgaard